Povratak

Stečene tjelesne deformacija u mačića / abnormalno hodanje i ortopedski problemi u mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Što da učinim sa malim mačićem koji ima sparalizirane stražnje nogice? Davor


O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i ovise u potpunosti o svojoj majci. Oni se rađaju s zatvorenim očnim kapcima koje postupno otvaraju u dobi 7-10 dana života. U dobi od deset dana mačići pužu, vukući trbuh po podu, uzdignutog repa koji im služi za ravnotežu.
S dva tjedna počinju se lagano oslanjati na sve šapice i trbuh manje vuku po podu. S tri tjedna mogu stajati, čuti, vidjeti, mirisati i reagirati. S četiri tjedna mačići se kreću poput odrasle mačke ali im je rep i dalje uzdignut radi ravnoteže. Sa sedam tjedana imaju potpuno razvijenu ravnotežu.
Razvoj mačića u maternici ponekad završi nekom od tjelesnih deformacija koje mogu biti od sasvim blagih te ne opterećuju macu tijekom života ili pak toliko jako izraženih da ometaju normalne životne funkcije mačke.  Deformacije se dijele na: nasljedne, razvojne i stečene, a mogu biti morfološke i funkcionalne.  Nasljedne deformacije genetski su uvjetovane, a vrlo često je ta nepoželjna kombinacija gena posljedicom parenja u bliskom srodstvu.

Zatim, razvojne, koje imaju utjecaja na mačića tijekom razvoja u maternici, a vidljivi su pri porođaju.

Mogući uzroci ove anomalije su bolest ili ozljeda majke mačke tijekom graviditeta, parenje u krvnom srodstvu, lijekovi ili slučajno trovanje. Infekcije, a naročito virusne (panleukopenija), u majci mogu oštetiti nerođene mačiće. Koliko će oštećenje biti na mačićima ovisi o razvojnom stadiju mačića u trenutku oboljenja majke. Virusne infekcije u ranoj trudnoći mogu uzrokovati pobačaj ili pak resorpciju ploda dok u kasnijem stadiju, kada su mačići već razvijeni, a gotovo pred porod, virusne infekcije imaju malo utjecaja na njihov razvoj. Zatim, tvari koje oštećuju fetus u razvoju (teratogene tvari); lijekovi, sredstva za čišćenje u kućanstvu, toksini iz okoliša i konzervansi u hrani mogu biti uzrokom razvojne deformacije.
Stečene tjelesne deformacije označavaju one koje su nastale nakon rođenja, a posljedicom mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).
Općenito se može reći kako su uzroci abnormalnog hodanja u mačića, odnosno nemogućnosti fiziološkog korištenja svih ekstremiteta: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava.
Kao što je vidljivo iz svega rečenog, gotovo su nebrojeni mogući uzroci opisanog stanja, te je nužno provesti cjeloviti dijagnostički postupak, a sve kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi kod Vašeg mačića. Stoga Vam savjetujem da ga odvedete na kompletan veterinarski pregled, kako bi se postavila točna dijagnoza, te na temelju dijagnoze odredila prikladna terapija.



POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr