Povratak

Strano tijelo u organizmu mačke: simptomi i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam kastriranog mužjaka, 1.5 god starog i zdravog, redovito cijepljenog. Po danu ima slobodan izlaz u vrt a po noći je  obavezno u kući.  Prije 3 dana se ujutro probudio i povratio. Nakon toga do popodne nije htio jesti i odvela sam ga u veterinara koji je ustanovio da mačak nema povišenu temperaturu, na opip mu se ništa strano ne nalazi u trbuhu. Dobio je infuziju kroz inekcije, 2 puta jer je mačak velik (maine coon), te vitamine i još jednu injekciju. Nakon toga je povratio nekoliko sati poslije. Dan nakon nije jeo, samo je pio vodu koju bi povratio. Ima želju za hranom, i vidi se da je gladan i da bi jeo, medjutim ne može. Kroz noć se probudio i malo jeo, nije povratio. Danas smo bili kod veterinara. Krvna slika mu je sasvim u redu, dobio je intravenozno infuziju i napravljen je rendgen na kojemu se u području donjeg trbuha vidi malo zraka no u gornjem dijelu crijeva postoji svijetla mrlja Predloženo je da se u roku od 2 dana, ukoliko stanje ne bude bolje, mačak otvori. Molim pomoć i savjet. Mirja


O: Mačke su radoznale i razigrane što može imati za posljedicu i ingestiju stranog tijela. Veoma često to se događa za vrijeme igre a posljedice su različite ovisno o tome gdje se strano tijelo zaustavilo(ili zabolo) i kakav je je oblik samog progutanog predmeta.

Također, od toga ovisi i da li će simptomi nastupiti brzo ili će se smetnje javljati kasnije i eventualno kroz duži period ali smanjenim intenzitetom.Najopasnije su opstrukcije prvenstveno dišnog sustava ali i probavnog i u takvim slučajevima važne su pravovremene intervencije.Ukoliko se strano tijelo nalazi u nižim partijama probavnog sustava, kirurški zahvat je nužan.Daleko češće strano tijelo se nađe kod pasa nego kod mačaka, s obzirom na poznatu mačju delikatnost i izbirljivost.Najčešće nađu se kosti, igračke, loptice, kamenje i sl.Procjenu stanja može izvršiti veterinar nakon temeljitog pregleda koji uključuje i rendgentsku pretragu. O tome možete više pročitati na Progutano strano tijeloPovraćanje i strano tijelo u želucu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr