Povratak

Sukobi i suživot više mačaka u istom kućanstvu/ Feromoni

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: 3 g. star mačak perzijanac ni nakon 2 g. ne prihvaća ženku i neprijateljski se ponaša prema njoj. Oboje su sterilisani. Ona ga obožava, brine se za njega, liže ga, a on u njoj vidi samo uljeza koji mu krade teritorij. Ona je egzota. Iako je izbjegavamo maziti pred njim, on kad to vidi okrene glavu, strese šapu i ode. Ne podnosi njenu blizinu ni na trenutak. Čak je sve česće napada tolikom žestinom da smo stvarno zabrinuti za nju. Ne želimo se razdvojiti niti od jednog, ali ovo postaje nepodnošljivo. Ona se ne može odbraniti od njega, a mi nismo uvijek tu. Puna je ranica po tijelu. Šta se tu može učiniti? Da li bi Feliway pomogao (feromoni)? Prema njihovom zajedničkom djetetu je sasvim miroljubiv. Ana

O: Međusobno prihvaćanje mačaka ponajviše ovisi o osobnosti svake mačke. Ponekad je potrebno izuzetno dugo vremena (godinama) da se prihvate, a također se događa i da nikada ne postanu pravi prijatelji, ali se jednostavno nauče tolerirati jedan drugoga.

Mačak svakako treba i traži mnogo dodatne pažnje jer mora znati i osjećati da ga podjednako volite i da mačka nije prijetnja njegovoj poziciji u kućanstvu.

Općenito, mačke imaju vrlo jaku vezu sa svojim teritorijem, koja je puno jača od veze koju imaju sa svojim stanarima (ljudima, mačkama ili drugim ljubimcima). Mačke neophodno ne trebaju veliki prostor za boravak, ali u svim slučajevima, organiziraju svoj prostor na isti način i dijele ga u najmanje tri dijela:

Prostor za izolaciju  - mjesto gdje se odmaraju. Ovo je mjesto obično locirano na višim mjestima kako bi se izbjegla ometanja. Ovaj prostor je vrlo intiman i vrlo rijetko ga vole dijeliti sa drugim mačkama.

Prostor za aktivnosti -  mjesto gdje se igraju, love, jedu ili vrše nuždu. U ovisnosti o mogućnostima, mačka je prisiljena ovaj prostor dijeliti sa drugom mačkom.

Mjesta prolaza - nalaze se između navedenih mjesta koja se definiraju tijekom različitih istraživačkih aktivnosti. Ovi prolazi jedino se mijenjaju ako dođe do modifikacije u okolini.

Sve dok se ovi prolazi ne mijenjaju, mačka se osjeća sigurnom. Bilo koja promjena u okolini ometa harmoniju teritorija i dovodi do stresne situacije za mačku.  Mačke trebaju privatnost i neovisnost. Ne vole dijeliti teritorij s drugim individuama, bez obzira radilo se o drugim mačkama, ljubimcima ili ljudima. No, neki dijelovi teritorija, poput mjesta za igranje ili lov, mogu dijeliti. Ipak, u većini slučajeva mačke se ne osjećaju ugodno dijeleći svoj prostor s drugim mačkama, čak i jednom mačkom.

Stoga, u kućanstvu grupa od dvije mačke su ustvari dvije grupe od po jedne mačke koje neoviso žive, s vrlo malo ili nimalo interakcija. U ovom slučaju, svaka interakcija koja je neizbježna (npr. kada dijele prostor za hranjenje) je potencijalni izvor stresa. Stoga, što je više mačaka u kućanstvu situacija može postati sve gora. Međusoban suživot sa drugim mačkama može biti vrlo stresan za mačku, povećavajući rizik za medicinske i probleme ponašanja. Već ste sami uočili ranice i krastice po mački što može pogodovati ozbiljnijim kožnim bolestima.

Zatim, u kućanstvu sa više mačaka one moraju dijeliti teritorij. To je neprirodno ponašanje za mačke, koje nisu sklone razvijanju socijalnih kontakata. Tako, dijeljenje teritorija znači gubitak kontrole nad izvorima koji su osnovni za život mačke. Na primjer, dvije mačke obično imaju posude za hranu na istom mjestu. Ako jedna mačka ne želi kontakt sa drugom, bit će prisiljena čekati dok druga mačka pojede svoj obrok. Kao rezultat, obje mačke mogu jesti ubrzano ili promijeniti količinu hrane koju jedu. U nekim slučajevima dolazi do potpunog odbijanja hrane ili pak prejedanja kako druga mačka ne bi došla do izvora hrane. Vrlo slična situacija događa se i kod posude za pijesak pa u konačnici ne obavljaju nuždu po potrebi, obavljaju drugdje po kući ili stanu što dovodi do potencijalnih zdravstvenih problema.

Na navedenome se osniva upotreba feromona (Feliway). Feromoni su "kemijski signali" koje životinje koriste u komunikaciji sa pripadnicima iste vrste. Kao rezultat, feromoni emitirani od jedne životinje mogu utjecati i promijeniti ponašanje drugih individua iste vrste. Najpoznatiji su spolni feromoni koji imaju svrhu učiniti mačku atraktivnijom mužjaku u sezoni tjeranja. No, feromoni služe i u svrhu obilježavanja teritorija, zastrašivanja agresora i sl. Kada druga životinja detektira feromon dolazi do podsvjesne promjene ponašanja. Feliway je sintetička kopija mačjih facijalnih hormona, koje mačke koriste u svrhu obilježavanja teritorija kao sigurnog i dobro čuvanog. Oponašanjem prirodnih mačjih facijalnih feromona, Feliway stvara stanje poznatog i sigurnog u okolini. Kao rezultat, Feliway se može koristiti u pomoći osjećaja ugode i sigurnosti mačaka kada se suočavaju sa izazovima i/ili prevencije ili smanjenja stresa uslijed promjena u okolini. U takvim slučajevima pomaže Feliway raspršivač koji reducira općenitu razinu stresa u kućanstvu a može se kombinirati i sa sprejem na određenim mjestima.

Dakle, u ovom slučaju svakako možete pokušati sa Feliway raspršivačem, a ukoliko već niste, osigurajte svakome posebno mjesto za spavanje, hranjenje i obavljanje nužde, kao i mjesto za privatnost.

Ako ste tek u zadnje vrijeme primijetili navedeno nepoželjno ponašanje mužjaka, možete ga odvesti veterinaru na pregled kako bi se isključio medicinski problem ovakve promjene ponašanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr