Povratak

Sukobljavanje i određivanje hijerarhije u kućanstvu s više mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam u stanu tri mačke, dvije cure i jednog dečka. Svi troje su kastrirani. Dečko je najsitniji i najplahiji. Najstarija i najdeblja cura se postavila kao glavna na tron i može se reći da je ona na vrhu hijerarhije. Odnosi između njih bili su divni do nedavno. Naime, mužjak se počeo pretvarati da "vrši spolni čin" sa mlađom curom dok je drugu (ovu glavnu) počeo tući i biti agresivan. Mačak je kastiran prije dvije godine, kao i druga cura, dok je ova koju"zaskače" kastrirana prije 10 mjeseci. Voljela bih da mi pojasnite malo o čemu se radi. Ksenija

O: Općenito o problematici suživota više mačaka u kućanstvu već sam ranije opisala u tekstu Sukobi i suživot više mačaka u istom kućanstvu / Feromoni. Agresija u mačaka može biti kompleksni i uznemirujući problem vlasnicima, i njima samima ga je teško riješiti. Agresivnost koju spominjete može biti samo opomena starijoj mački jer mačke izbjegavaju borbu kad je god to moguće (osim ako se ne radi o dva mužjaka). Zato mislim da će mace same među sobom riješiti ovaj konflikt jer su položaji u hijerarhiji podložni mijenjanju. Jedna od njih će se morati ponašati prema već stečenim ili novim "pravilima igre".  Ipak, preporučljivo je, ukoliko ste u mogućnosti, reagirati prilikom iskazivanja agresivnosti.
Agresivno vladanje ponekad u mačaka može prijeći u naviku a pomaže odvajanje mačaka koje međusobno iskazuju agresiju i korištenje nagradica za pohvalu neagresivnog ponašanja. Određeni lijekovi za smirenje mogu biti pomoći, ali obavezno sa korigiranjem vladanja. U Pet centru možete nabaviti sredstva koja Vam mogu pomoći u navedenim prilagodbama i korekcijama vladanja. Na žalost, ranije spomenuti mačji feromoni u raspršivaču Ceva Feliway nisu trenutno dostupni u prodaji, no, u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra su: Dia calm (Diafarm) tablete koje sadrže valerijanu za smirenje, Kalm aid (Nutriscience) tablete za razdražljive i uznemirene kućne ljubimce koje sadrže L triptofan esencijalnu aminokiselinu koja utječe na proizvodnju serotonina i ima opuštajući učinak, L teanin sa opuštajućim učinkom i tiamin tj. vitamin B1 i B 6 koji djeluju povoljno na živčani sustav te Bachova mješavina protiv agresije (Petvital) kao biološki dodatak prehrani koji pomaže kod agresivnog ponašanja a sastoji se od cvjetne mješavine i u obliku je malih granulica koje se dodaju u vodu ili hranu.

Također, ukoliko ste primijetili naglu pojavu agresivnosti, moram napomenuti kako agresiju mogu izazvati i medicinski uzroci, koje prvo treba isključiti veterinar po pregledu u veterinarskoj ambulanti. Bolna stanja poput artritisa i zubnih bolesti te poremećaji CNS-a te hipertireoidizam – sve navedeno može izazvati agresivnost. Vezano pak uz iskazivanje spolnosti u kastriranog mačka, ovo nije rijetka pojava. U ovisnosti o dobi mačka kada je izvršena kastracija, uočava se aktivno spolno ponašanje kao i da zahvat nije bio načinjen. Naime, iako se nakon perioda od nekoliko tjedana pa i do 6 mjeseci razina hormona testosterona znatno smanjuje, u onih mačaka koje su dosegle spolnu zrelost a naročito u onih koje su imale i spolnog iskustva uočava se iskazivanje spolnog ponašanja i nekoliko godina nakon izvršenog zahvata.

Ovo se događa iz razloga što zaostaje manja količina testosterona u cirkulaciji iz drugih izvora u organizmu, a ujedno spolno se ponašanje veže i uz pamćenje, odnosno naviku ukoliko je mačak već iskusio spolni odnos. Nadam se da će Vam navedne informacije biti korisne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr