Povratak

Sumnja na panleukopeniju i karantena za novu mačku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo tri mačke, koje su bile cjepljene, zatim jednom docjepljivane, ali odonda su prošle 2,5 godine. Odustali smo od cjepljenja jer nismo očekivali da će ikada doći u kontakt s drugim mačkama. Prije dva dana smo spasili mačkicu na rubu smrti, ima upalu pluća i strašno je mršava. Veterinar je liječi i to uspješno, pozitivan učinak vidljiv je već sada i malena jede medicinsku hranu kao vuk. Nalazi se u karanteni na ostakljenoj lođi, što predstavlja priličan problem, budući da moramo stalno paziti na temperaturu lođe po ovoj vrućini i nakon bavljenja njome dezinficiramo se od glave do pete antibakterijskim sapunom, a vjerojatno čak ni to nije dovoljno za zaštitu naših mačaka od mogućih zaraznih bolesti.

Veterinar nam je rekao da je idući tjedan, kad se oporavi, može testirati na FIV i leukemiju, ali strah nas je ostalih bolesti, poput panleukopenije. Što biste nam preporučili? Postoji li neki period karantene koji je najbolje jednostavno izdržati ili bi trebalo učiniti nešto drugo? Hvala, Marina

O: O panleukopeniji mačaka pisala je mr. sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med. ovdje. To je kontagiozna i vrlo raširena bolest mačaka. Infekcije bez kliničkih simptoma su uobičajene, a činjenica da se manifestna infekcija u iste životinje rijetko javlja dva puta govori o trajnoj ili doživotnoj imunosti. Infekcije u mačića vrlo su rijetke, što je vjerojatno posljedica kolostralne imunosti. Bolest je najčešća u mačaka 3 do 4 mjeseca starih ili starijih kućnih životinja. Odrasle ulične mačke gotovo redovito su rezistentne.


Gdje god ima više mačaka (trgovine životinjama, urbane sredine) nisu rijetke epizootije. Zbog velike rezistencije virusa na kemijske i fizikalne agense transmisija indirektnim kontaktom gotovo redovito ima veliku ulogu u širenju bolesti. Direktna infekcija može uslijediti oralno. Prirodna ulazna vrata mogu biti i nosni prohodi. Inkubacija traje 4 do 10 dana.


Karantena je fizičko odvajanje bolesnih ili životinja koje bi mogle biti zaražene od zdravih, ili se zabranjuje kretanje inficiranih i infekciji podložnih životinja kao i predmeta koji bi mogli biti kontaminirani uzročnikom neke zarazne bolesti i tako predstavljati izvor bolesti za zdrave životinje. Karantena ima svrhu spriječiti unošenje uzročnika zarazne bolesti u neku zemlju, područje ili uzgoj.


Tijekom trajanja karantene potrebno je kliničkim pregledom ili nekom drugom metodom isključiti prisutnost određene infekcije ili zarazne bolesti. Vremensko razdoblje u kojem će trajati karantena ovisi o trajanju inkubacije za određenu zaraznu bolest.


U konkretnom slučaju kada se radi o panleukopeniji mačaka kod koje inkubacija traje 4-10 dana karantena bi trebala trajati minimalno 10 dana. U tom razdoblju je potrebno isključiti ili potvrditi promjene karakteristične za ovu bolest.


Otežavajuća okolnost je ta da klinički znakovi mogu biti vrlo različiti od blagih jedva uočljivih pa do vrlo teških, a u određenom postotku može doći i do vrlo brzog uginuća bez vidljivih znakova bolesti.


Iako virus panleukopenije mačaka izvan organizma na sobnoj temperaturi brzo propada tjekom trajanja karantene moramo uzeti u obzir i mogućnost preživljavanja virusa i izvan organizma, naročito u zimskim mjesecima jer ga niske temperature konzerviraju. Iz tog razloga važno je provoditi redovitu dezinfekciju prostora u kojoj se karantena odvija.


Za čišćenje i dezinfekciju prostora gdje borave životinje (krletke, prečkice, transportni kavezi, boksovi, hranilice, automobili, ambulante..) preporučam CANINA des Clean sprej  koji djeluje kao baktericid, fungicid, tuberkulocid, protiv spora i virusa, te sigurno uništava parazite i jajašca raznih nametnika ili Ecocid S dezinficijens i opći biocidni pripravak koji uništava sve poznate patogene, viruse, gram pozitivne i gram negativnebakterije i viruse.


Prema pravilniku koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca temperatura okoliša za mačke ne smije ići izvan granica od +10°C do +35°C.


Novopridošlu mačku obavezno očistiti od unutarnjih parazita i buha čim se malo oporavi, a za podizanje imuniteta preporučam Imunoboost pastu koja sadrži kolostrum (protutijela) te vitamine i minerale da se maca što prije oporavi.


Nakon što kod veterinara napravite testiranje na FIV i FEL, i cijepite macu protiv zaraznih mačjih bolesti (panleukopenija, zarazni rinotraheitis mačaka i kalicivirusna infekcija) dva tjedna nakon cijepljenja kada se imunitet razvije biti će sigurno pustiti je Vašim macama. Savjetujem ipak redovito godišnje cijepiti sve mace protiv zaraznih bolesti iako to niste zakonom obavezni, pa makar i svaki mjesec po jednu da Vam bude financijski prihvatljivije, tako da ste sigurni da su Vaše mace zaštićene, a pogotovo kako budu starije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr