Povratak

Sumnja na trovanje i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 4 godine. Prije malo više od mjesec dana se otrovao (u ambulanti su rekli da je otrovom za štakore). Bio je na terapiji i rekli su da će mu biti dobro. Hranila sam ga sa Hill's a/d hranom u konzervama i jeo je oko jedne na dan. Nakon 2-3 tjedna su mi rekli da mogu postupno prijeći na uobičajenu prehranu i to sam i napravila. Normalno je jeo i ponašao se do prije par dana kad je počeo odbijati uobičajenu hranu, vidno je mršaviji, a znakovi anemije se ne povlače - blijed je kao i prije. Stolica i urin su mu normalni. Također ima i gingivitis, ali su mi skidanje kamenca savjetovali tek za pola godine kad se potpuno oporavi. Suhu hranu odbija u potpunosti, mekanu jede jako malo, a kad sam mu ponudila 

komad pečene piletine pojeo je prilično halapljivo. Mislite li da su u pitanju posljedice trovanja ili tu ima još nešto? Nakon trovanja nije bio vani, tako da nije mogao biti izložen nikakvim bolestima. Postoje li neki preparati ili hrana da mu pojača apetit i poboljša oporavak od anemije?
Unaprijed hvala, Andrea

O: O trovanju je pisala kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

Antikoagulansi su obično derivati ili 4-hidroksikumarina ili indan 1-3 diona i aktivni su sastojci mnogih preparata za trovanje miševa i štakora. Obično su to otrovi prve ili druge generacije. Oni druge generacije imaju puno duže vrijeme djelovanja. Formulirani su u odmah upotrebljive oblike. To su puderi, žito ili sjemenke. Paste, blokovi, gelovi i tekućine imaju puno jače djelovanje. Moguće je trovanje i preko otrovanog miša, onda su rodenticidi druge generacije u pitanju.

Antikoagulansi se resorbiraju u probavnom traktu i inhibiraju jetreni enzim K1 konvertazu i tako smanjuje tjelesne zalihe vitamina K  koji je potreban za pretvorbu proteina važnog za zgrušavanje krvi u njegovu aktivnu formu. Vrijeme poluživota otrova u krvnoj plazmi je  oko 14,5 sati. Kod antikoagulanata druge generacije to vrijeme je puno duže. Nije neobično da rezidualni efekti budu zabilježeni 15-20 dana nakon trovanja čak i nakon tretmana antidotom.

U životinja sa kliničkim simptomima nakon što se protrombinsko vrijeme normalizira liječenje treba nastaviti još 2-3 tjedna sa K1 vitaminom peroralno i nakon toga postepeno smanjivati doze.

Da bi znali razlučiti da li je riječ o trovanju ili nečemu drugome potrebno je posjetiti veterinara koji će napraviti detaljnu kliničku pretragu i izvaditi krv i tako determinirati da li je riječ o anemiji kao posljedici daljnjeg trovanja i odrediti terapiju.

Za jačanje imuniteta i izvor željeza preporučam Imunoboost pastu koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12 , C, PP i željezo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr