Povratak

Tamne točkice oko ušiju mačke / Ušni šugarci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam perzijsku mačku staru 8 godina. Primjetio sam da oko ušiju (najviše ispod ušiju sve do oka) ima nekakve tamne točkice koje se nalaze na korijenu dlake. Ne čini mi se da je to previše smeta jer se ne češe po tome, ali kada ja to pokušavam skinuti onda joj s tih mjesta lako ispada i dlaka. U prilogu Vam šaljem slike te pojave. Kristijan


O: Nažalost, sa slika je prilično teško vidjeti o čemu se točno radi, naslućuju  se "točkice", no za točnu dijagnozu nedovoljno pa će moj savjet biti usmjeren na ono što pretpostavljam da bi moglo biti u pitanju.

Ušni šugarci ili Otodectes cynotis je grinja koja parazitira u vanjskom slušnom kanalu, ne buši kanale nego živi na koži. Vrlo često osim u samom zvukovodu može se ih naći i u okolici uški, baš na tom području koje ste Vi opisali. Odrasli šugarci Otodectes ponekad se mogu vidjeti i prostim okom kao bjelkaste točkice koje se živahno pokreću.

Grinje se hrane deskvamiranim epitelom i tkivnom tekućinom iz površinskih dijelova kože. Na takav način, grinje draže vanjski slušni kanal i uzrokuju stvaranje crveno-smeđih krasta u ušima.  Ušni kanal se napuni mješavinom mekih krasta, krvi, cerumena i eksudata samih parazita, te sadržaj slušnog kanala bude izgledom mrvičast i prepun sitnih crnih točkica koje se teško skidaju sa dlake.

Jedan od simpotoma ušnih šugaraca je iritacija i izraziti svbež koji mačke izražavaju nervozom i učestalim češkanjem uha i trešnjom glave. U slučaju Vaše ljubimice rekli ste da to nije slučaj, što može biti ili pokazatelj da nisu u pitanju ušni šugarci ili da je bolest u početnoj fazi pa maca ne pokazuje neke veće izraze nezadovoljstva.

Liječenje se provodi sistemski i lokalno aplikacijom ampula koje se primjenjuju na kožu u međulopatičnom području jednokratno ili je po potrebi, zbog ciklusa života kakvog ima ušna grinja, treba ponoviti aplikaciju za 2-4 tjedna. U našim dućanima to su preparati Stronghold koji ide na recept, te ampule Advocate za koje ne trebate imati recept.

S obzirom na to da je obično uz šugarce prisutna bakterijska ili gljivična infekcija, potrebno je lokalno tretirati uho odgovarajućim kapima (najčešće se koristi kombinacija antimikotika, antibiotika i kortikosteroida). Odabir kapi ovisi o stanju uha, a terapija se najčešće provodi u trajanju od 1-2 tjedna.

Dakle, kao zaključak savjetovala bih za određivanje točne dijagnoze da otiđete s macom na klinički pregled kod Vašeg veterinara koji bi onda sa pregledom vanjskog zvukovoda i kože u okolini uha mogao točno potvrditi jesu li doista u pitanju šugarci i primjeniti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr