Povratak

Tamni proljev u mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nekoliko dana sam našla na cesti malu lijepu mačkicu, po mojoj procjeni staru oko dva mjeseca. Iako mi je izgledala dobro uhranjena i čista, od jučer ima crni proljev - doslovce kad zaplače za hranu, iz guze joj izleti nekontrolirani proljev crn kao tuš. Jako puno pije vode i pokušavam joj davati samo dehidriranu hranu. Da li bi pomoglo jednodnevno izgladnjivanje pa da u hranu umiješam Pratel ili Banminth ili bi pomogla Hill'sova Prescription Diet? Koliko dugo može trajati proljev i jesu li mi od njenih parazita ugroženi drugi odrasli miceki (upravo sam ih prije dva tjedna tretirala Pratelom i Advantagom protiv buha i parazita)?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i savjetu, Jasminka

O: Proljev u mačaka je najčešće izazvan pogrešnom prehranom ili crijevnim parazitima. Također, probavne smetnje s kliničkom slikom proljeva mogu izazvati i različiti drugi problemi, kao što su zarazne bolesti, poremećaji probavna sustava različite etiologije, alergije ili intolerancije na hranu ili neke od njenih sastojaka,...

Konzistencija proljeva, njegova boja i učestalost mogu upućivati i na određene probleme. Naime, proljev tamnije boje zove se melena.

Melena je naziv za crnu, katranastu stolicu koja najčešće ukazuje na krvarenje u prednjim dijelovima probavna sustava. Posljedično, kako se nastavlja peristaltika i probava u crijevima, hemoglobin iz krvi se pod utjecajem želučane kiseline (HCl-a) pretvori u hematin koji oboji stolicu u crnu boju.

U svakom slučaju, proljev kod mačića koji su u fazi rasta i razvoja mora se s velikom ozbiljnošću shvatiti. Naime, u fazama rasta, kada su velike potrebe organizma za svih nutritivnim elementima, svaki nedostatak istoga se može štetno odraziti na zdravlje ljubimca.

Stoga, kao bi na najbolji način pomogli svom ljubimcu, savjetujem Vam da ga odvedete kod veterinara na pregled. On će, nakon pregleda ljubimca, moći postaviti dijagnozu te u skladu s njom odrediti prikladnu terapiju.

Ako su uzrok proljeva paraziti, potrebno bi bilo odvojiti ljubimca od ostalih ljubimaca kako bi se spriječilo širenje i daljnja infestacija.

Više o proljevu i glistama kod malih mačića te načinima njihova liječenja možete saznati i u odgovoru kolegice Danijele Biban, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr