Povratak

Teško izbijanje trajnih zuba u mačića / Upala desni

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb


P:
Imam mačića koji je star 6 mjeseci. Počeli su mu ispadati mliječni zubići i rasti trajni. Problem je kod kutnjaka i predkutnjaka. Zubno meso je jako upaljeno (crveno kao krv) vodili smo ga kod vetrerinara, primio je 3 injekcije, 2 premaza antibiotika preko zubnog mesa i trenutno pije 2 puta na dan Synolux tablete. Njemu još uvijek nije bolje, nosić mu nije roz i sav je bezvoljan, temperaturu nema. Ne spava dobro, ne igra se, ne mazi se Ne znam da li to mora tako biti ili bi još nešto trebali napraviti. Dajemo mu Hills hranu u vrećici, i Royal Canin 36 . trenutno teže jede suhu hranu. Molim Vas informaciju, da li to tako mora biti ili moramo još nešto poduzeti. Ovo sad vec traje 2 tjedna, a kod veterinara smo bili prije 5 dana. Hvala. Ivana

O:
Ispadanje mliječnih i nicanje trajnih zubića u maca u pravilu protječe uz blage tegobe.  Teško izbijanje zuba (dentitio difficilis) se javlja najčešće pri nicanju kutnjaka, a manifestira se kao infekcija rubova kroz koji zub niče. Nije rijetka ni pojava edema gingive sa sjajnom, crvenom i napetom površinom zubnog mesa na mjestu nicanja. Ukoliko su upalne promjene znatne i bolne veterinari ih terapiraju antibioticima iako u najvećem broju slučajeva infekcija spontano nestaje nakon nicanja zuba.

Sve dok traje proces izmjene zuba zubno meso je osjetljivo, a sluznica ima umanjenu obrambenu sposobnost. Ova stanja prolaze bez povišene temperature i poremećenog općeg stanja. Iznimno su rijetke komplikacije u obliku nakupljanja gnoja u prostoru između zuba koji niče i zubnog mesa što može biti praćeno povišenom tjelesnom temperaturom, bolnim i teškim otvaranjem usta te povećanjem limfnih čvorova.

Općenito, upala desni može biti i simptom općeg pada imuniteta pri čemu je potrebno isključiti virusne infekcije. Preporučam Vam da mačića do poboljšanja nastavite hraniti isključivo mekom hranom te da mu u prehranu uvedete multivitaminski dodatak za mačke. Obzirom da je mačić star 6 mjeseci vjerujem da će uskoro sve tegobe vezane uz nicanje zubića prestati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr