Povratak

Tetovaža na uhu mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije nekog vremena u vrtu nam se pojavila nepoznata maca koju smo počeli hraniti i tako je nastalo veliko prijateljstvo... i da ne dužim, primijetila sam da ima neke točkice na unutarnjoj strani uške. No, kad sam bolje pogledala vidjela sam da to nisu točkice nego brojke i slova. Zanima me prakticira li se i gdje označavanje maca na način da se tetovira uho. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru!

Ivana

O: Koliko mi je poznato, kod nas u RH, tetovirnim brojem označavaju se domaće životinje (svinje, goveda, ovce, koze i konji). Tetovaža odnosno tetovir broj jedna je od trajnih metoda označavanja životinja, a izvodi se tetovirnim iglama (u obliku brojeva) kojiam se pika koža, a na mjesto uboda utrljava se tuš ili pasta 5 minuta. Najčešće se tetovira uška.

Također, kod nas neki lovci tetoviraju svoje pse, no uistinu mi nije poznat slučaj tetoviranja mačke.

S obzirom na to da ne postoji registar u koji se upisuju tetovir brojevi, kako pasa tako i mačaka, vjerojatno je da nećete saznati tko je tetovirao životinju.
 
Moguće je da mačka uopće nije iz Hrvatske jer se u mnogim zemljama u inozemstvu koriste tetovir brojevi u mačaka i pasa kao sredstva identifikacije. Savjetujem Vam da pokušate upisati tetovir oznaku u Google tražilicu i tako možda nešto saznati dodatne informacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr