Povratak

Tjelesna temperatura i zdravlje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Mačak je star oko 8 mjeseci, normalno jede dva puta na dan, obavlja nuždu, pije vodu i sve.  Ali predvečer, a nekada i tokom dana, dosta spava i osjetim da mu je uška dosta topla, dok ujutro mu je skoro pa hlada. Da li se moram brinuti da mačak ima temperaturu? Cjepljen je protiv zaraznih bolesti, boravi dosta vremena u kući. Ujutro se igrai sve normalno, a navečer spava dosta i neaktivan je. Najviše me brine topla uha s unutarnje strane. Da li se moram brinuti i voditi ga veterinaru? Mačak nije kastriran još, za sada. Hvala na odgovoru, Karlo

O: Temperatura zdrave mace kreće se između 38-39,5°C. Temperatura može biti povišena ukoliko je mačka uznemirena ili preplašena, ukoliko je neposredno prije mjerenja mačka bila aktivna ili ako se radi o bolesti. Na povišenje tjelesne temperature djeluju endogeni pirogeni koji se otpuštaju iz stanica imunološkog sustava kada u organizam uđu bakterije, virusi, kod upalnih stanja u organizmu te bolesti imunološkog sustava, također pod utjecajem bakterijskih toksina  koji nastaju raspadanjem bakterijskih organizama.

Temperaturu maci možete izmjeriti u kućnim uvjetima sa živinim termometrom rektalno. Termometar se namaže sapunicom i aplicira 2,5 cm u analni otvor. Nakon 4 minute termometar izvadimo, obrišemo i očitamo temperaturu. Neka netko pridrži macu ako se odlučite na samostalno mjerenje.

Životinja koja ima povišenu temperaturu, bez obzira na uzrok, pokazivat će i druge simptome poremećenog zdravstvenog stanja, u smislu promjene teka i volje za hranom, vodom te fizičkom aktivnošću. Znaci bolesti osim temperature su jasno vidljivi i laiku, tako da biste sigurno to uočili. Za sada, osim toplijih rubnih djelova tijela, s obzirom na sve što ste napisali nisam uočila ništa zabrinjavajuće. Promatrajte  ponašanje mace i ako se nešto još događa, posjetite Vašeg veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr