Povratak

Toksoplazmoza i trudnoća / Prijetnja, uzročnici i prevencija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Kod kuće imam 2 maltezera koji žive u kući, nuždu obavljaju vani, rijetko odnosno skoro nikad ne dolaze u kontakt s drugim životinjama. Redovito ih cijepimo, svakih 6 mj čistimo od crijevnih nametnika, a svaka 3 mj stavljamo ampule protiv buha i krpelja. Hranimo ih suhom i konzerviranom hranom, rijetko kuhanim mesom, nikad sirovim. Budući da sam trudna 22 tjedna, zanima me da li je potrebno da se testiram na toksoplazmozu? Ginekolog koji prati trudnoću tvrdi da nema potrebe jer psi nisu prenosnici već samo mačke. Da li je potrebno učiniti test? Mia


O: Toxoplasma gondii je parazit koji može invadirati većinu toplokrvnih životinja, ptica i ljudi. Bolest koju uzrokuje nazivamo toksoplazmoza. Jedna od njezinih karakteristika je da parazit može nažalost sa trudnice prijeći na fetus i tako uzrokovati pobačaj ili različite deformacije. Kod djece i odraslih može također uzrokovati bolest, osobito ako se radi o ljudima sa oslabljenim imunitetom. Toxoplasma gondii je parazit koji može invadirati većinu toplokrvnih životinja, ptica i ljudi. Bolest koju uzrokuje nazivamo toksoplazmoza.



Jedna od njezinih karakteristika je da parazit može nažalost sa trudnice prijeći na fetus i tako uzrokovati pobačaj ili različite deformacije. Kod djece i odraslih može također uzrokovati bolest, osobito ako se radi o ljudima sa oslabljenim imunitetom.

Budući da su isključivo mačke primarni domaćini to znači da jedino one mogu putem izmeta izlučivati razvojne oblike  Toxoplasme (oociste). Kada druge životinje (npr. psi, glodavci..) pojedu oocistu kod njih će se razviti bolest, ali pri tom će oociste otići u mišiće i mozak. Ako pak mačka pojede oocistu ona će se dalje razvijati u probavnom sustavu odnosno crijevima mačke i tako ponovno izlučivati izmetom te predstavljati izvor zaraze.

To u konačnici znači da, i u slučaju da je Vaš pas zaražen, on teoretski ne može dalje izlučivati razvojne oblike Toxoplasme odnosno ne može zaraziti Vas niti ostale ukućane.

Što se općenito tiče zaraze Toxoplasmom gondii tu je još važno spomenuti da se trudnice zapravo češće zaraze putem kontaminirane hrane odnosno neopranog voća i povrća te nedovoljno termički obrađenog mesa negoli direktno putem mačjeg izmeta pa u svakom slučaju treba biti oprezan.

Što se tiče samog testiranja to je ipak najbolje da se konzultirate odnosno slijedite upute Vašeg ginekologa koji je već detaljno upućen u trudnoću te eventualnu izloženost toksoplazmozi.

Više informacija o ovoj bolesti te opasnosti koju ona predstavlja za trudnice možete pročitati i u odgovoru kolegice Danijele Biban, dr.vet.med. u tekstu Toksoplazmoza i trudnoća

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr