Povratak

Tretiranje mačke koja ima rane na vratu protiv buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Prije 4 mjeseca mačku smo tretirali prvi puta sa ampulom protiv buha canina na koju je reagiralo alergijom (otpala joj je prvo dlaka sa vrata a onda su joj nastale rane) Mačka je pobjegla od nas, te se skrivala mjesecima pod krovovima u našem dvorištu. Prije dva tjedna smo je uspjeli uloviti i sada je kod nas. Većina rana je zacijelila sa gornje strane vrata i izrasla je dlaka ali je ostala rana sa prednje strane vrata cca promjera 5 cm. Ranu previjamo sterilnom gazom i zavojem kako se ne bi svrbila. Namazali smo je nevenom ali je od toga cijelu noć reagirala svrbenjem pa smo prekinuli. Našli smo sitna jajašca buha pa me zanima smijemo li joj nakon ovog lošeg iskustva sa ampulom staviti opet ampulu ako da koju, ogrlicu ne možemo zbog rane, ili je možemo tretirati na neki drugi način. Rana sporo cijeli. Zanima  me za koji vremenski period se može očekivati potpuno zacijeljivanje rane? Sanja

O: Ozljeđenu površinu bi bilo najbolje tamponirati blagim antiseptikom za kožu koju možete potražiti u Vašoj ljekarni (npr. Rivanol otopinu za rane).


Površinu bi bilo dobro zaštititi gazom i pamučnom maramom ili zavojem, ali maca bi u tom slučaju trebala biti pod stalnim nadzorom kako se uslijed češanja i zatezanja zavoja nebi uspaničila. Najbolje bi bilo ipak odvesti macu na pregled kako bi veterinar propisao i terapiju koja djeluje imunosupresivno, odnosno uz koju se povlače simptomi kao što su svrbež. Obzirom da je maca reagirala i na biljni pripravak borba s buhama će zahtijevati posebnu pažnju. Prije svega izvbjegavajte spot on pripravke koji se nakapavaju na kožu jer ih je teško ukloniti. Kupanje u insekticidnom šamponu je vrlo efikasno, ali u ovom slučaju zbog rane neprikladno. Preporučam Vam da macu tretirate biljnim prahom Herbamax koji se lagano utrljava u dlaku, a svakako ga treba koristiti i na površinama na kojima se maca najviše zadržava (ležaj, grebalica, kućica...). Ovakav prah se u slučaju potrebe lako uklanja sa životinje brisanjem vlažnim ručnikom.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr