Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam godinu dana staru macu/mamu. Razlog zbog čega Vam opet pišem su njene oči: zjenice su uske (kao da je ljuta/ljutica), nekakav kapak joj se pojavljuje u kutu okica, suzne su joj oči. Čak sam se sa djecom našalila i rekla kao da joj je prisutan strabizam. Nisam nikada vidjela takve okice, čak nas taj pogled malo i plaši, ali zapravo nas brine. Inače je mirna, mazna. Boravi u prirodi. Reći ću da sam je sterilizirala prije mjesec i po dana, ima jedan okot (4 mace su stare 4 mjeseca), mace u cijepljene, ALI MAMA NIJE. Čim prije ću obaviti i to s mamom, ali sada bih htjela što prije otkloniti ovaj problem, jer mi se čini da će joj ti kapci sve više prekrivati zjenice. Puno hvala, uz pozdrav iz Splita, Lovorka

O: Treća očna vjeđa (membrana nictitans) se u mačaka nalazi u unutarnjem kutu oka. Uz gornju i donju vjeđu, pomaže zaštiti oka mačke od niza opasnosti, kao što su prejako svjetlo ili pak strana tijela. Također čisti debris oka. U nekih mačaka mali dio ove vjeđe vidljiv je cijelo vrijeme. U drugih mačaka vidljiv je tek kada su bolesne a što služi kao dobar indikator stanja.

No vidljiva treća očna vjeđa nije uvijek znak bolesti. Iz nepoznatih razloga ona će se pojaviti kroz nekoliko dana i u zdravih mačaka. No ako ostane vidljiva dulje od dva dana, macu bi trebalo odvesti veterinaru na pregled. Vidljiv treći očni kapak može upućivati na probleme s očima, ali može upućivati i na opći poremećaj u organizmu koji najčešće bude vezan uz probavni sustav, ali može biti i znak nekog zaraznog oboljenja (zarazni peritonitis) i metaboličkih bolesti.

Osim navedenoga, u mačaka se pojavljuje i prolapsus treće očne vjeđe kada vjeđa prekriva veću površinu jabučice nego što je fiziološki, kada se vidi samo njezin pigmentirani rub. Uzroci prolapsusa treće očne vjeđe mogu biti neurogeni - encefalitis, potres mozga, tetanus, strana tijela pod vjeđom, različita kemijska sredstva te fizikalni čimbenici. Prolapsus se može javiti i kao sekundarna pojava kod tumora, atrofije, ftize jabučice (najčešće je uzrokovana gnojnom panoftalmijom i perforacijom bulbusa) i mikroftalmusa (manja očna jabučica, a često se može javiti i nedostatak gornje vjeđe, pa koža tog dijela često izravno prelazi u kožu lica ili čela). Može se raditi i o paralizi ili hiperplaziji treće očne vjeđe. Terapija se provodi tako što se liječi primarna bolest, a ekstirpacija se izvodi samo kod hipertrofije, tumora i paralize treće očne vjeđe.

Od upalnih poremećaja je čest folikularni konjuktivitis. Limfoidni folikuli se fiziološki nalaze s unutarnje strane treće očne vjeđe, ispod konjuktive. Kod kronične antigene stimulacije mogu se pojaviti u mačaka limfoidni elementi i na prednjoj strani (kod kronične infekcije klamidijama. Folikuli se uklanjaju fizikalnim metodama uz provođenje antibiotske terapije.

Dijagnozu nije moguće postaviti na ovaj način, bez općeg kliničkog i specijalističkog pregleda životinje, a bez dijagnoze nije moguće odrediti terapiju, tako da ćete za pitanja oko adekvatne terapije morati kontaktirati svog veterinara i s mačkom otići na pregled u ambulantu.

OZNAKE: