Povratak

Treći očni kapak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam problem - moja mačka je stara oko 7 mjeseci i uvijek je bila uredna i sve. A sada, u zadnje vrijeme, primjećujem da su joj oči postale nekako čudne. Oči su joj ok, samo što joj se u očima, od  početka, tamo prema nosu, do sredine počelo pojavljivati još nešto bijelo. Da li mi možete reći što je to i što da radim u vezi toga? Valentina

O: Prema slici koju ste mi poslali, ono što se nazire u medijalnom očnom kutu je treći očni kapak. Treći očni kapak je prozirna ovojnica koja se nalazi u unutarnjem kutu oka.

Treći očni kapak služi za zaštitu oka (na bulbarnoj strani sadrži sitne limfne folikule,neophodne za stavranje lokalne imunosti), ali i za produkciju suza, čime se oko ''brani'' od svih štetnih agensa (prašine, bakterija i sl.).

Ponekad se događa da je treći očni kapak izraženiji pa se takvo stanje naziva protruzija trećeg očnog kapka. Ovakvo se stanje uglavnom javlja kao posljedica gubitka imuniteta zbog neke druge bolesti. Najčešće se radi o parazitarnim invazijama, proljevu, bolestima jetre, nekim virusnim infekcijama ili o tumoru. Dijagnoza se postavlja oftalmološkim pregledom.

Ukoliko se radi o povremenoj protruziji, kada se ukloni primarni uzrok (bolest zbog koje je nastala), trebalo bi doći do spontanog povlačenja trećeg očnog kapka, međutim, ukoliko se radi o trajnoj protruziji (koja ometa vid), liječenje je isključivo kirurškim putem.

U svakom slučaju, savjetovala bih Vam da potražite pomoć veterinara koji će postaviti dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr