Povratak

Tumor i otvorena rana na šapi mačka - liječenje i procjena prognoze / Tumori kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molimo Vas za savjet u vezi našeg kućnog ljubimca. Naš mačak ima zloćudni tumor na prednjoj šapi u obliku velike otvorene rane. U početku je veterinar mislio da je riječ o divljem mesu i do sada je već dva puta operiran. Tumor se svaki put vrati sve brže i u većem obimu te je veterinar sada potpuno siguran da je riječ o zloćudnom tumoru koji je nemoguće u potpunosti odstraniti. Njegovo je mišljenje da ni treća operacija ne bi pomogla te je predložio da se mačak uspava. Nama je teško donijeti takvu odluku te nas zanima bi li u ovom slučaju pomogla amputacija tog dijela šape, odnosno postoji li mogućnost da se i nakon toga tumor širi dalje? Inače, mačak je star osam godina i ne znamo kako bi to utjecalo na kvalitetu njegova života. Budući da je uglavnom izvan kuće, razmišljali smo i o kastraciji kako bi više boravio u kući.
Hvala vam na odgovoru, s poštovanjem. Maja

O: Tumor kože obuhvaća veliku kategoriju tumora koji uključuju svaki nekontrolirani rast stanica kože ili pripadajućih struktura.

Koža je drugo mjesto na tijelu po učestalosti tumora u mačaka. Obično se javlja u mačaka 6 do 14 godina starosti, iako postoji nekoliko tipova tumora kože koji se javljaju u mladih mačaka. Nema pasminske predispozicije za razvitak tumora.

Tumori kože dijele se u 4 različite kategorije u ovisnosti koji tip stanica je zahvaćen: epitelijalni tumor - zahvaćaju samu kožu, žlijezde u koži ili folikule dlake, mezenhimalni tumori - ovi tumori razvijaju se od stanica koje okružuju ili podupiru kožu kao što je masno tkivo, vezivno tkivo, krvne žile i živci; tumori okruglih stanica - nazvani po obliku stanica pod mikroskopom a uključuju limfosarkome, tumore mastocita, histiocitome, tumor plazma stanica i zarazni venerični tumor, i melanomi - ovi tumori razvijaju se iz melanocita (stanica koje daju pigment koži).
 
Većina tumora kože izgleda kao kvržica u ili ispod kože ili kao rana koja ne zaraštava. Mačka može osjetiti svrbež ili neugodu na mjestu razvitka tumora. Vrlo često dolazi do češanja i grickanja zahvaćenog dijela tijela. Kod nekih tumora prisutna je zacrvenjenost ili perutanje.
 
Metoda izbora liječenja je kirurško odstranjivanje tumoroznog tkiva. Općenito je kirurški zahvat najčešća metoda liječenja tumora kože. Benigni slučajevi izlječivi su odstranjivanjem. Ovo je metoda liječenja i za maligne tumore, iako je vjerojatnost za ponovni razvitak na istom mjestu mnogo veća jer su sami po sebi invazivniji. Maligni tumori su osim toga i skloni metastaziranju na što kirurški zahvat nema efekta. Prilikom odstranjivanja potencijalno malignog tumora treba se zahvatiti i široki rub zdravog nezahvaćenog tkiva zajedno sa tumorom. Idealno, ovaj rub bi trebao biti 3 do 5 cm normalnog tkiva.
 
Dijagnoza se potvrđuje biopsijom, patohistološki, što Vam i predlažem da se napravi.

Također, amputacija je preporučljiva kao riješenje kod povrata tumora iz razloga jer je veća vjerojatnost da se odstranjivanjem dijela zdravog tkiva i smanji povrat tumora. Mačke ovakve zahvate dobro podnose i brže se adaptiraju na život na tri noge. Međutim, takva mačka vani nije spretna kao prije, stoga je kastracija dobro riješenje kao i ograničavanje kretanja.
 
Savjetujem Vam da se obratite na Veterinarski fakultet u Zagrebu gdje će na osnovi pregleda, biopsije i RTG-snimke procijeniti prognozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr