Povratak

Tvrd trbuh nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačka mi se je okotila jučer i danas sam vidjela da ima dosta tvrdi trbuh. Normalno jede, nisam vidjela da li ima stolicu. Brine se za svoje mačiće normalno.
Diana

O: Trbuh u mačke ne bi smio biti tvrd i/ili povećan osim ako se mačka nije hranila neposredno prije uočavanja te pojave. Vrlo često je trbuh povećan i tvrd zbog stvorenih plinova u probavnom sustavu ili zbog iritacije sluznice želuca. Osim neodgovarajuće prehrane koja dovodi do navedenih pojava, tvrd trbuh može upućivati i na ozbiljnije probleme (začep crijeva, krvarenje u trbušnu šupljinu, ascites i sl.).

Nakon poroda trbuh može biti tvrd uslijed zaostale posteljice ili upale maternice. U tim slučajevima razvija se infekcija a to stanje prate simptomi poput povišene tjelesne temperature, gubitka apetita i zanemarivanja mačića. U tom slučaju potrebna je hitna intervencija veterinara.

Ako je sa ponašanjem Vaše mačke sve u redu i ne primjećujete neki od spomenutih simptoma, nema razloga za zabrinuti se. Preporučujem Vam jedino da pratite njezino stanje te je hranite visokokvalitetnim premium ili superpremium hranama za mačiće koje su bogatije proteinima i masnoćom za bolju produkciju mlijeka. Majka mačka bi trebala imati hranu i vodu dostupnu cijelo vrijeme, zbog povećanih potreba za stvaranjem mlijeka.

No ukoliko Vaša maca pokazuje neki od gore opisanih simptoma, zatražite hitno veterinarsku pomoć.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr