Povratak

Udarac automobila i oporavak mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pitanje u vezi svoga mačka. Naime, prije dvije večeri udario ga je auto. Primjetili smo da ga boli zadnje lijeva šapa. Otišli smo u veterinara i nakon pregleda ustanovljeno je da se ipak ne radi o lomu kosti, nego o lomu ligamenata nakon jakog udarca. Veterinar nam je rekao da životinja mora mirovati i dao joj je injekcije protiv bolova, ali jako smo zabrinuti jer ništa ne jede i tek malo pije. Je li to normalno? Jako je boli i stalno je u ležećem položaju pa nas zanima možemo li joj još na bilo koji način olakšati i što bi joj godilo za konzumirati? Puno hvala! Antonia

O: Traume uzrokovane udarcem automobila među češćim su ozljedama koje se događaju kod mačaka i pasa. Posljedice mogu biti različite, a ovise o jačini udarca. Osim unutarnjih i vanjskih krvarenja, moguće su i frakture kostiju ekstremiteta, zdjelice, kralježnice, rupture ligamenata i mokraćnog mjehura, ruptura dijafragme kod koje se kao posljedica javlja dijafragmatska hernija. Svako od ovih stanja je vrlo ozbiljno i zahtjeva odgovarajući pristup i hitnu obradu.

Da bi se ustanovilo o kakvim se ozljedama radi potrebno je obaviti klinički pregled životinje te dodatne pretrage od kojih je jako važano RTG snimanje, ultrazvuk i kompletna krvna slika. Pomoću njih može se utvrditi postoje li unutarnje ozljede i njihova lokacija.

Svakako nastavite sa terapijom koju je propisao veterinar. Kontrolirajte da li životinja mokri i ima li stolicu jer ako to ne čini treba ju kateterizirati ili davati klizme.

Budući da Vaš mačak želi sam jesti, savjetujem Vam da ga pokušate hraniti nekom od medicinskih dijetetskih hrana koje su namijenjene za prehranu tijekom oporavka. U ponudi ljekarne Pet centra nalazi se Royal Canin Recovery, a/d Hills, Convalescence od Purine ili High calorie od Eukanube. To su potpune dijetetske hrane za pse i mačke koje sadrže visoku razinu energije i esencijalnih hranjivih tvari. Visoko su probavljive. Ove hrane su takve konzistencije da se mogu davati i sondom ili brizgalicom ako životinja ne želi sama jesti. Prije upotrebe konzultirajte se sa veterinarom koji liječi životinju i koji može predložiti poseban režim prehrane vašeg mačka ili će Vas uputiti da slijedite upute iz tablice. Preporučeno vrijeme korištenja je do oporavka.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr