Povratak

Udomljeni mačić - liječenje virusnog rinotraheitisa i zdravlje ukućana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Dobila sam na poklon malu mačku, staru 2 mj. koja ima upaljene oči, kiše učestalo sa žuto-zelenim sekretom. Na savjet veterinarske ljekarne oči mažemo tobrex masti te za nos koristimo operil kapi. No, mačka i nakon 7 dana dosta kiše, a oči su još zamagljene, nema više puno krmelja. U kućanstvu su i djeca pa me zanima postoji li ikakva opasnost zaraze na njih i što s mačićem sada?

Unaprijed zahvalna, Andrea

O: Što se tiče prijenosa bolesti sa mačića na djecu ne morate brinuti zato jer velika većina zaraznih bolesti od kojih obolijevaju mačke nije prijenosna na ljude, tj. mikroorganizmi (najčešće virusi) su vrsno specifični.

Pretpostavljam da se mačić zarazio herpes virusom koji je vrlo čest u malih mačića i uzrokuje bolest zvanu virusni rinotraheitis, a mace pokazuju upravo simptome koje ste naveli. O virusnom rinotraheitisu sam više pisala u ranije objavljenom odgovoru Virusni rinotraheitis mačaka.

Eventualni rizik za djecu predstavljaju crijevni paraziti mačke koji su prijenosni i na ljude. Djeca i starije osobe su podložnije infestaciji parazitima zbog nedovoljne higijene ruku i slabijeg imuniteta. Bez obzira što možda niste vidjeli parazite u stolici mace, vrlo je izgledno da ih ima jer se mačići infestiraju parazitima još u maternici, paraziti prelaze placentalnu barijeru i na taj način se mačići okote sa prisutnim parazitima u crijevima. Mačiću bi bilo dobro dati Banminth pastu, koja je dostupna i u našim ljekarnama u sklopu Pet centra, a izdaje se samo uz predočenje veterinarskog recepta.

Nadam se da sam Vam pomogla sa savjetima, a za sva daljnja pitanja i nedoumice, naravno stojimo Vam na raspolaganju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr