Povratak

Udomljeni mačić - proljev, čišćenje od crijevnih nametnika i tretiranje protiv buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije tri dana sam pronašla mačića starog možda mjesec dana. Dehidriran je, jako mršav, prehlađen ima proljev i crijevne parazite. Inače jede kupovnu hranu za male mačiće i dajem mu mlijeko za dojenčad   jer vodu ne pije. U hranu mu stavim medicinski ugljen i dala sam mu 1/4 Pratela. Odvela sam ga i kod veterinara dao mu je neku injekciju da mu podigne imunitet, rekao mi da mu dajem pratel i ponovno dođem ako proljev ne prestane za par dana. To sve sam već prošla s jednim mačićem koji mi je uginio, pa ne želim da se to opet dogodi.  Zanima me da li dobro postupamo? Što bih još mogla učiniti da proljev prestane i da se riješim parazita?  Smijem li aplicirati ampulu protiv buha tako malom mačetu? Patuljasti kunić mi boravi u istom prostoru gdje i maca, može li on dobiti parazite ili buhe od mace?

Unaprijed zahvaljujem! Doris

O: Uzroci proljeva mogu biti različiti, a najčešće se radi o neadekvatnoj prehrani, parazitima, te virusnim i bakterijskim infekcijama. Terapija se provodi u skladu sa dijagnozom i ovisni o uzroku  proljeva.

Za rješavanje probavnih smetnji postoji specijalna medicinska hrana koja je lako probavljiva i pomaže u formiranju stolice. To je i/d od Hill'sa, Gastrointestinal od Royal Canina, Intestinal od Eukanube i EN gastronteritic od Purine. Navedene hrane dolaze u obliku dehidrata i konzervi ili vrećica. Mogu se pronaći u veterinarskim ambulantama i ljekarnama, a nalazi se i u ponudi  ljekarne Pet centra. Uz hranu  treba davati i preparate sa probioticima, ato su naprimjer Florentero pasta ili tablete ili Floryboost pasta. Ona u svom sastavu ima  posebni mineralni prah Montmorillonite (drevni vulkanski pepeo), elektrolite, dekstrozu, sorbitol, biljni ugljen i brašno rogača. Vulkanski pepeo absorbira štetne tvari i toksine, elektroliti uspostavljaju elektrolitsku ravnotežu, a  dekstroza pomaže kod  pomanjkanja energije. Za jačanje imuniteta preporuča se Imunoboost pasta koja je dodatak prehrani bogat kolostrumom. Primjenjuje se kod rekonvalescenata, te bolesnih i životinja izloženih stresu, a korisna je jer poboljšava opće zdravstveno stanje i imunitet životinje. Po potrebi se životinji aplicira terapija antibioticima i infuzija. Učestali proljevi mogu izazvati dehidraciju, pogotovo kod mladih životinja pa se zbog toga primjenjuje infuzija. Kako se u ovom slučaju radi o vrlo mladom mačiću potrebno  ga je hraniti bar 4 puta na dan. Kao mliječni obrok može se dati mlijeko za mačiće. Ono dolazi u obliku praha koji se razrijeđuje sa vodom, a po sastavu odgovara sastavu mlijeka mačke. Kravlje mlijeko nije adekvatno za primjenu kod mačaka jer sadrži više mliječnog šećera laktoze. Mačke nemaju enzim potreban za probavljanje laktoze pa se može javiti proljev.

Mačiće je važno očistiti od crijevnih parazita. Pratel tablete sadrže dvije aktivne tvari koje djeluju protiv želučano- crijevnih nematoda i trakavica u pasa i mačaka. Doza je 1 tableta na 10 kg tjelesne težine, a aplikacije se ponavlja za 14 dana. Pratel tabletama se ne smije dehelmintizirati gravidne životinje, a nije ih uputno davati ni kod jako mršavih (kahektičnih) životinja. Prvi simptom koji se javlja kod predoziranja je povraćanje. Za dehelmintizaciju vrlo mladih mačića može biti prikladnija Banminth pasta zbog toga što se lakše dozira kod tako malih životinja. Ova pasta izdaje se na veterinarski recept. Svakako se obratite veterinaru i posavjetujte o nastavku terapije kod mačića.

Da biste se učinkovito riješili buha, potrebno je tretirati i životinju i njezin životni prostor. Za mačiće mlađe od tri mjeseca može se primjeniti ampula Stronghold za mačiće i štence koja se izdaje na veterinarski recept. Osim ove ampule može se koristiti i Frontline ili Fypryst  sprej. Buhe su ektoparaziti i napadaju mnoge životinjske vrste (pas, mačka, mali glodavci, kunić, itd...). Od preparata koji možete staviti neposredno na kunića u ljekarnama Pet centra možete pronaći Advantage ampulu za mačke i kuniće kućne ljubimce. Kuniću se razmakne dlaka, tako da bude vidljiva koža na gornjem dijelu vrata, tj. uz bazu lubanje. Stavi se vrh tube na kožu i čvrsto istisne sadržaj nekoliko puta izravno na kožu. Apulom Advantage ne smije se tretirati mačiće mlađe od 8 tjedana ni kuniće mlađe od 10 tjedana. Prostor možete poprskati preparatom Biokill, uključujući i tepihe. Biokill je tekući insekticid i akaricid koji se ne ispire, djeluje 4 tjedna, biološki je razgradiv i bez mirisa, ne ostavlja tragove. U našim trgovinama, osim Biokilla, možete nabaviti Pet soft sprej. To je vodena otopina prirodnih ulja i njihovih derivata i voćne kiseline, koja se koristi za uništavanje nametnika na koži, krznu, dlaci i perju kućnih ljubimaca. Njime možete poprskati kunića, kao i sva mjesta gdje kunić boravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr