Povratak

Uklanjanje krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku na kojoj sam uočila 2 krpelja. Mačka je skotna. Pokušala sam joj izvaditi s pincetom i maramicom u suprotnom smjeru od kazaljke na satu, ali krpelj ne želi van i mačka je nemirna. Možete li mi dati drugi savjet kako da to uradim, namažem s nečim ili nešto drugo? Puno Vam hvala. Ena

O: Krpelji su vanjski paraziti koje je, nakon što se uoče na samom ljubimcu, potrebno što prije ukloniti s tijela istog. To se najčešće radi na način da se krpelj prstima ili pincetom prihvati neposredno na mjestu gdje je on probio kožu svog domaćina te se lagano rotirajući u suprotnom smjeru kazaljke na satu isti vadi van. Prilikom samog "postupka" vađenja krpelja potrebno bi bilo pripaziti da se tijelo krpelja ne bi stisnulo - u tom slučaju, sve što se nalazi u krpelju (npr. potencijalni uzročnici piroplazmoze), završit će u tijelu domaćina.

Kako mnogi vlasnici posjeduju određenu odbojnost za diranje kao i sve oblike manipulacije i kontakta s parazitom, mnogi renomirani proizvođači opreme za kućne ljubimce su prepoznali potrebu za proizvodnjom i prodajom različitih pomagala za uklanjanje krpelja s ljubimaca. Tako, danas je moguće pribaviti posebne pincete, kukice,... koje olakšavaju uklanjanje parazita bez direktnog kontakta prstiju s parazitom.

Nekad je prilikom uklanja krpelja s kože ljubimca moguće slučajno da ostane glavica parazita u koži. U tom slučaju, to mjesto bi trebalo dezinficirati i mazati antibiotskom kremom tijekom par dana. U pravilu, kroz nekoliko tjedana lokalna reakcija tkiva prolazi i nerijetko glavica bude izbačena van.

Ako Vam prije navedeni savjeti ne pomognu u uklanjanju parazita s Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da se s istim uputite kod svojeg veterinara. Isti će Vam pomoći da pravilno i pravovremeno uklonite parazita s ljubimca, načine za lakše uklanjanje krpelja kao i sve što je potrebno za osiguravanje i održavanje zdravlja ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr