Povratak

Umor, pospanost, kihanje i povišena tjelesna temperatura mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Čitala sam o nekim savjetima kada maca kiše, ali naš je uz to i malo kao pospan, tj. umoran, pije dosta vode, što mi nije uobičajeno kod njega. Ima nešto manje od godine dana, cijepljen je protiv bjesnoće i dobio je zbog neke zaraze unatrag par mjeseci injekciju Feline Rhinotrachetis-Calici-Panleukopenia Vaccine. Molim savjet smije li van, da li ići do veterinara? Uglavnom spava, a kroz nosić čujem kao da mu je suha sluznica. Valentina

O: Mačke su poznate kao spavalice, naročito u zimskim mjesecima potraže najtoplije mjesto i prepuste se ljenčarenju.

Pun želudac, toplina i sigurnost u svako doba potiču na spavanje. Većinom je to lagan san i mozak je aktivan kao da je mačka budna. Ako mačka nešto čuje, u mozgu se povećava aktivnost i ona je u trenu budna.

Kihanje je pokazatelj infekcije gornjih dišnih puteva, koja je najčešće virusne etiologije. Od virusnih bolesti u mačaka se najčešće javljaju: kalicivirusna infekcija, virusni rinotraheitis i panleukopenija. No, budući da je Vaš ljubimac zaštićen od tih bolesti, opasnost od bolesti je smanjena, osim kalici virusa jer cijepljenje ne pruža potpunu zaštitu, već ublažava težinu bolesti.

Kako je upravo u ovo vrijeme sezona prehlada i gripa, moguće je da se radi i samo o prehladi. Prehlada je virusna infekcija, a može biti uzrokovana s više od 200 tipova virusa, najčešće iz porodice adeno i rinovirusa.

Normalna tjelesna temperatura mačke je 38-39ºC, dok je 40ºC povišena, a od  40,5ºC je visoka i potrebno je potražiti pomoć veterinara.

Povišena temperatura tijela je, naime, tipični odgovor odbrambenog, imunološkog sistema na uzročnika bolesti, viruse i bakterije. Djeluje bakteriostatično (zaustavlja razmnožavanje bakterija). Pored toga se poboljšava funkcija leukocita (bijela krvna zrnca), a metabolizam bakterija se pogoršava. Ukratko, visoka temperatura je prirodni antibiotik. Negativni učinak povišene temperature je da organizam gubi tekućinu i ljubimac je pokušava  nadoknaditi povećanom konzumacijom. Drugi negativan učinak visoke temperature je povećana frekvencija disanja, koja opterećuje srce i pluća, a kod jako visoke temperature može doći i do stvaranja edema u mozgu. Kod temperature 42ºC prestaju pozitivni efekti povišene temperature te dolazi do toksičnog šoka.

Preporučujem Vam upotrebu vitaminsko-mineralnih pripravaka u svrhu jačanja organizma i podizanja imuniteta: Vétoquinol - Vita-Pet pasta, Pfizer - VMP pasta za mačke ili Agrifa - ImmunoBoost pasta - energetska pasta koja se koristi za životinje u oporavku da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju.

Kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. pisao je detaljno o prehladi i gripi u mačaka ovdje.

Savjetujem Vam da posjetite veterinara jer potpunim kliničkim pregledom će se postaviti pravilna dijagnoza i poduzeti potrebna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr