Povratak

Upala mliječne žlijezde u mačaka / Mastitis - terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku (nije naša, već nam ju je netko ostavio ispred kućnog praga) za koju su kod veterinara ustanovili da je skotna, međutim ta dijagnoza je bila pogrešna. Ona je već u trenutku dijagnoze imala natečene mliječne žlijezde, a posebno dvije koje su bile dosta velike. S obzirom da smo dobili dijagnozu da je maca skotna, čekali smo da se okoti. Prošlo je 10 dana i opet smo otišli kod veterinara da bi se ustanovilo da maca uopće nije skotna već se omacila vjerojatno prije nego što mi je ostavljena ispred vrata. U tom trenutku je mastitis već bio u jako gadnom stanju. Uglavnom, otada je na antibioticima, injekcije, čak infuzija par dana, pa antibiotici u tableti, pa sad antibiotici u sirupu... maca je općenito puno bolje, nema temperaturu, normalno diše, igra se, jede puno, opće stanje je stvarno dobro. Međutim, mliječne žlijezde su i dalje natečene, nikako da se počnu smanjivati . Veterinar je pokušao drenirati ali kaže da unutra nema gnoja, s tim da je s početkom terapije malo gnoja iscurilo iz jedne mliječne žlijezde koja je u najgorem stanju, i oko toga se stvorila ranica. Zanima me koliko vremena treba proći da to splasne i vrati se u normalu, da li se to uopće može predvidjeti? I koliko dugo može trajati liječenje antibioticima? Hvala! Dora
 
O: Mastitis može biti izuzetno bolno stanje koje je obično lokalizirano, iako se u nekih životinja javlja i sistemska infekcija ili čak sepsa (bakterijska infekcija krvi). Međutim, u većini slučajeva mastitis nije hitno stanje, a oboljele životinje nisu znatno bolesne, no mliječne žlijezde se mogu toliko inficirati da abscediraju ili su gangrenozne.

Kao posljedica upale mliječne žlijezde ponekad ostaju zadebljanja tkiva (mastopatije) koja su različita po obliku, ali vrlo često imaju oblik većih ili manjih kvržica. U podlozi ovakve upale vrlo često su vrlo otporni sojevi bakterija koje treba terapirati ciljanim antibioticima kroz više tjedana. Ukoliko su mliječne žlijezde prožete tvrdim vezivnim tkivom zadebljanja mogu ostati trajna.
Kod ovakvog problema treba razlučiti i poremećaje koji klinički sliče mastitisu. A to je npr. fibroepitelijalna hipertrofija mliječne žlijezde koje je benigan rast tkiva mliječne žlijezde, a uzrokom je oštećenja tvrde konzistencije koje može biti iznimno velikih dimenzija. .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr