Povratak

Upala spojnice očiju - konjunktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačak je star godinu i šest mjeseci, prije mjesec dana pojavila se upala oka. Osim iscjetka, natekle su gornje i donje vjeđe. Liječen je Enroxilom oralno, antibiotskim kapima i mastima lokalno. Stanje se popravlja već drugi dan nakon primjene antibiotika. Terapija je trajala pet dana, svi simptomi su se povukli. Treći dan nakon prestanka terapije upala se vraća, ovaj put opada i dlaka sa natečenih vjeđa. Ponovo se uvodi Enroxil, kapi i masti, no ovaj put devet dana. Upala se povlači. Danas je četvrti dan nakon prestanka davanja druge ture antibiotika, upala se opet razvila. Ako se radi o rezistenciji vjerojatno bi trebalo primjeniti drugi antibiotik.

Inače sam farmaceut i sada bih najradije primjenila neki "humani" antibiotik, naravno ne znam koje od njih smiju koristiti mačke. Mačak po prirodi nije suradljiv, kapanje i mazanje očiju je poduhvat, a injekcije i odlazak veterinaru nemoguća misija. Da li da duže vrijeme primjenim neki drugi antibiotik? Molim vas za savjet jer ovo nije samo treća upala u mjesec dana, već jedna te ista upala koja se očito samo prividno povuče za vrijeme trajanja terapije. Hvala, Sanja

O: Većina mačaka ima kroničnih problema sa upalom spojnice očiju (konjunktivitis). Često ti problemi prođu pa se ponovno jave. Oči su tada obično zacrvenjene, otečene, vodenaste, okružene krasticama. Uzroci su ponajprije infekcije, zatim urođeni defekti (prekratki, suženi ili nedostaju suznonosni kanali), građa lica (perzijske mačke) te ožiljak od prijašnje infekcije. No, smatra se kako je najčešći uzrok konjunktivitisa u mačaka infekcija sa herpesvirusom. U mačaka on je uzročnik koji se nalazi u gornjim dišnim putevima. Bolest se naziva rinotraheititis tako da je navedeni i jedna od komponenti cjepiva protiv mačjih zaraznih bolesti. Ako Vaš mačak nije cijepljen svakako to učinite kada ozdravi a najmanje tri tjedna nakon zadnjeg davanja antibiotika. Treba spomenuti i ostale uzroke poput, najčešćih, bakterija, klamidija i gljivica, zatim, alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema (otečenja). Većina životinja ima i popratni rinitis.

Određeni dijagnostički postupci esencijalni su za određivanje točnog uzroka iscjetka iz očiju ili otečenja a oni uključuju slijedeće: kompletan oftalmološki pregled vjeđa, rožnice, konjunktive, prednje i stražnje komorice oka, Schirmerov suzni test, pretraga fluorescinom, tonometrija. Od dodatnih pretraga treba napraviti kompletni opći pregled, pretragu iscjetka očiju (bakterijska i citologija), kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi za identifikaciju neke već postojeće bolesti.

Dakle, i unatoč antibiotskoj terapiji moguće je da se proces na očima ponavlja jer je moguć fizikalni uzročnik (prašina, vjetar, i sl.) takve pojave a ne mikroorganizam. Potrebno je također i odrediti uzročnika (bakterija, gljivica,..) te prema nalazu preporučiti odgovarajuću kremu, mast ili kapi.

Na žalost, jedina stvar koju Vam mogu preporučiti je da odete na Veterinarski fakultet na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, kako bi specijalista oftalmolog napravio specijalistički pregled i utvrdio točno o kakvom se patološkom procesu radi i tako krenuo s ciljanom terapijom. Broj Veterinarskog fakulteta u Zagrebu je: 01/2390 111, a radno vrijeme Kirurške klinike je od ponedeljka do subote od 9-11 i 16-18 sati, nedjeljom od 9-11 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr