Povratak

Ušna šuga i treći očni kapak kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačića straog 5 mj. i dva dana mu je vidljiv treći očni kapak. Veterinar je rekao da mu se u ušima napravio čep od neizlječenih šugaraca i dobili smo Otonazol kapi. Kakav je taj proces začepljenja, kako se rješava i koliko vremena je potrebno? Uskoro idemo na kontrolu s mačićem, oči mu se još nisu popravile, kapak je vidljiv i oči se cakle. Veterinar je rekao da je to zbog pada imuniteta. Inače normalno jede, spava i igra se. Ivan

O: Kod mačaka mlađih dobnih kategorija otitis (upala uha, zvukovoda) mogu izazvati i ušni šugarci (npr. Otodectes cynotis, Notoedres cati).

Ušni šugarci su bijele boje i veličine su glave pribadače. Kada ih se osvijetli, kreću se užurbano.

Neke bakterije koriste prednost parazitarnih ili druge etiologije infekcija vanjskog zvukovoda (npr. kvasnica Malassezia pachydermatis) te ih možemo, u povećanom broju, naći i prilikom upale.

Neliječenje infekcija uha i vanjskog zvukovoda mogu dovesti do problema teže prirode (puknuće bubnjića, infekcija srednjeg ili unutarnjeg uha), koje su povezane sa simptomima poremećaja ravnoteže i naherenom glavom ljubimca.

Kod ušne šuge, u ušnom kanalu, nalazimo suhu tvar koja podsjeća na pijesak ili zrno kave. Iscjedak kod kvasnica (M. pachydermatis) obično je tamnosmeđ i mekan, dok kod bakterijskih infekcija nalazimo vlažan, svjetložut, slatkast miris.

Oblik vanjskog zvukovoda ja takav da omogućuje nakupljanje upalnog sekreta, cerumena i ostataka stanica, koje ne mogu jednostavno van. To je i razlog postavljene dijagnoze Vašeg ljubimca.

Liječenje ušne šuge se provodi standardnim sredstvima (npr. preparati na bazi ivermectina u kombinaciji s antimikotikom, antibiotikom i kortikosteroidom) u trajanju od nekoliko tjedna.

Otonazol kapi, koje Vam je savjetovao veterinar, koriste se najčešće kroz 2 tjedna, odnosno, prema uputama Vašeg veterinara.

Protruzija trećeg očnog kapka predstavlja izraženost, ispupčenost ili izbočenost trećeg očnog kapka i najčešće se pojavljuje kao posljedica oslabljenog imuniteta uzrokovanog infekcijama, parazitarnim invazijama, tumorima, bolestima,... Povremena protruzija trećeg očnog kapka spontano će se povući nakon uklanjanja primarnog uzroka pada imuniteta. U protivnom, ako je riječ o trajnoj, biti će potrebna kirurška obrada.

O ušnim šugarcima pisao je kolega Dino Karakaš, dr.vet.med. ovdje, a o trećem očnom kapku kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr