Povratak

Proljev i usporenost mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ovim putem Vas molim za savjet. Naime, naš mačak ima slabiji apetit, jede, ali u manjim količinama nego inače, ima proljev te je u jednom stanju, kao da je usporen u reakcijama. Hoda i relativno normalno funkcionira, ali kao da ima par sekundi kašnjenja na vanjske podražaje te je puno manje aktivan od inače. Molim vas za savjet. Bio je kod veterinara gdje mu je izmjerena temperatura, nije povišena. Hvala, Sebastian

O: Proljev u mačaka može uzrokovati  pogrešna prehrana, crijevni paraziti, zarazne bolesti uzrokovane virusima i bakterijama, bakterijske infekcije, problem apsorpcije hrane i vode, alergije ili intolerancije na hranu (osjetljivost na hranu), tumori, metabolički poremećaji. Više ovoj temi je pisala kolegica, pod naslovom Proljev kod mačka.

Kako su uzroci proljeva brojni, točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon detaljne anamneze te kliničke i, prema potrebi, dodatnih laboratorijskih pretraga. Liječenje proljeva ovisi o uzroku i težini problema.

Usporene reakcije mogu biti posljedica proljeva, jer zbog disbalansa  u crijevima,gubitka tekućine i elektrolita, slabog apetita dolazi do iscrpljenosti organizma i  time opće slabosti. Savjetujem Vam da sa Vašim ljubimcem odete kod veterinara kako bi se napravio detaljan klinički pregled (KKS – kompletna krvna slika, biokemija krvi, pregled urina) kako bi se postavila točna dijagnoza i samim time odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr