Povratak

Utjecaj kastracije na osobnost i izgradnju mišićne mase mladog mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Ukoliko ste u mogućnosti da mi odgovorite, bila bih Vam zahvalna. Naime, zanima me kastracija. Dvoumimo se oko zahvata, a razlog je taj da li će maca kastracijom izgubiti svoju osobnost ili samo onaj dio kojem je razlog baš upravo bio životinjski nagon. Također, hoće li se kastriranjem smanjiti razina testosterona koja je potrebna za izgradnju mišića? Ivana

O: Kastrirane jedinke neće značajno izgubiti na osobnosti. Spolni nagon će prestati i u tom segmentu će životinja imati kvalitetniji život. Prestat će nemir, obilježavanje teritorija, frustracija zbog nemogućnosti parenja. Na otvorenom mačak bez mirisnih pretenzija na teritorij nije meta drugim mužjacima jer ih ne ugrožava. Isključujete borbe, povrede, prijenos zaraznih bolesti i sl. Odgovornost vlasnika je značajna, nema odbačenih mačića čija je sudbina upitna.

Razina testosterona će se smanjiti, ali testosteron se luči u maloj mjeri i iz nadbubrežne žlijezde. Bez obzira na to, mišićna se masa može razviti i održati pravilnim unosom kvalitetne hrane te svakodnevnom aktivnošću i igrom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr