Povratak

Uvučen jastučić na šapi mačke i sumnja na ozljedu / Isušeni i ispucali jastučići (mekuši) i svrbež interdigitalnog područja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imamo doma mačka koji šepa povremeno na lijevu capu. Star je 9 godina. Jastučić na lijevoj capi mu je uvučen unutra i desnom capom se češe po lijevom jastučiću. Normalno jede, pije mlijeko itd. Na desnoj i zadnjim capama su mu u redu jastučići. Igor

O: Jastučići na šapama (mekuši) posebno su izloženi raznim  mehaničkom povredama. Mačka može nagaziti na oštar predmet ili oguliti jastučić na gruboj podlozi, ozlijediti se u tučnjavama ili zadobiti opekotine ili ozebline.

Isušeni i ispucali jastučići mogu biti posljedica  nedostatka vitamina i minerala (najčešće cinka, B kompleksa vitamina i biotina) ili kožnih oboljenja različite etiologije (bakterijske, gljivične). Opekotine kod mačaka nastaju tako što ona neoprezno pređe preko neke zagrijane površine (npr. limeni krov izložen suncu, zagrijana ploča na štednjaku  i sl.), a ozebline dobije ukoliko boravi vani na snijegu i ledu.

Upalni proces na šapama se manifertira u obliku  oteklina, crvenilo, mjehurićima s gnojem, čvorovima, krvavim mjehurima, čirevima, otečenjima, gubitkom dlake između prstiju te temperiranosti i bolnosti. Najčešći uzroci su infekcija (bakterije, gljivice ili paraziti), prisustva stranog tijela, ozljeda mekuši, alergija, hormonalnih poremetnji itd.

Osnovni simptomi kod povreda šape jesu šepanje i lizanje oboljelog mjesta.

Vjerojatno je maca ozlijedila šapu jer su u pravilu jastučići kod mace izbočeni. Potreban je pregled kako bi se  vidjelo stvarno stanje šapa. Također treba učiniti rendgenski snimak šape. Macu treba spriječiti da liže šapu, primjerice tzv. elizabetanskim ovratnikom, jer lizanjem i grickanjem nadražuje kožu na šapi.

Za svrbež interdigitalnog područja možete koristiti Skingel (ICF). Potrebno je područje namazati i umasirati u tankom sloju na mjesto svbeža.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr