Povratak

Uzetost mačića nakon napada psa / Nemogućnost kretanja i poteškoće s koordinacijom pokreta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Trebala bih savjet što učiniti. Naime, prije 3 dana pas je napao malog mačića starog mjesec dana, te mu oduzeo donji dio tijela. Mačić zadnje noge  i rep uopće ne osjeća. Gornji dio mu je u redu, i sve normalno funkcionira koliko možemo vidjeti, jer se još tu i tamo kreće prvim nogama dok ne želi više ležati. Čak i jede i pije malo. Stolicu ima neredovitu, no primijetili smo da se tu i tamo javlja proljev, što je vjerojatno dobro, jer mu se ne zadržava stolica  u crijevima. Izgleda kao da će se oporaviti, no znam da neće pošto mu je zadnji dio skroz oduzeti. Kako mu idem prstom po kralježnici ne osjećam nikakvu frakturu gore, a ne znam ni dali mu je živac uklješteni. A s donje strane trbuha mu je mekše malo. Malac se stvarno bori za život. Dali se može tu nešto više učiniti, može li se spasiti? Hvala Vam lijepa! Pozdrav, KG

O: Motilitet je općenito sposobnost kretanja, a temelji se na funkciji neuromuskularnog aparata. Periferna motorička vlakna počinju u motoričkim stanicama kralježničke moždine, odnosno u jezgrama moždanih živaca, a završavaju tzv. terminalnom pločicama na svakom mišićnom vlaknu.

Uzetost mišićnih funkcija ili klijenut je stanje kada mišićje, koje je podvrgnuto utjecajima volje, ne može vršiti svoju funkciju zbog poremećaja motoričke inervacije (motorička uzetost). Uzetost motoričkih funkcija može biti djelomična (hipokinezija, pareza) ili potpuna (akinezija, paraliza). Radi se pritom o nepotpunom ili potpunom prekidu funkcije motoričkih ogranaka nekog perifernog živca ili pak oštećenju određenog motoričkog područja mozga ili kralježnične moždine.

Koordinacija pokreta je usklađivanje funkcije pojedinih mišića pri izvođenju složenih kretnji. Poremećaji koordinacije pokreta ili ataksije označuju nesklad u stupnju i redosljedu inervacije određenih skupina mišića, a očituju se nesigurnim i nespretnim pokretima, neusklađenom snagom i vremenskim redoslijedom kontrakcija, a da snaga mišićja pri tom nije umanjena. Sposobnost koordinacije pokreta ispitujemo prosuđujući funkciju mišićja, duboki senzibilitet i osjet vida.

Dijagnostički je vrlo složen problem nemogućnost hodanja u mačaka. Naime, treba uzeti u obzir da bolesti sustava za kretanje obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih žila i živaca. Ne mogu ne spomenuti i prijelom zdjeličnih kostiju, koji može dovesti do opisanih simptoma bez loma kostiju stražnjih nogu ili kralješnice. Također, prijelomi kostiju mogu biti djelomični ili potpuni. Fisura je nepotpuni prekid kontinuiteta kosti, a pojavljuje se pretežno na kostima nogu. Navedeno napominjem iz razloga što bi mačiću trebalo načiniti kompletan ortopedski pregled, koji neizostavno uključuje rentgensku pretragu, kako bi se dobila sigurna dijagnoza pa prema tome i prognoza zdravstvenog stanja. Svakako Vam savjetujem da posjetite veterinara kako se stanje Vašeg ljubimca ne bi pogoršalo.

Do odlaska u veterinarsku ambulantu, mačiću možete osigurati mirno, prozračno mjesto, lakoprobavljivu prehranu, voditi računa da uzima dovoljno hrane i vode za podmirenje osnovnih hranidbenih potreba. Kako ste naveli da sam nedovoljno uzima hranu, možete ga hraniti sondom ili brizgalicom direktno u usta. U ponudi su medicinske hrane koje su namijenjene bržem oporavku od bolesnih stanja, obogaćene energijom i vitaminima i mineralima. Takve hrane možete u željenom omjeru razvodniti do te mjere da sadržaj može prolaziti kroz brizgalicu. To su: Purina Convalescense konzerva, Hills a/d konzerva, Royal Canin Recovery pašteta te Eukanuba High Calorie konzerva. Također, istu namjenu dostupna je i pasta Calo-pet (Vetoquinol) koja je spremna za upotrebu. Navedene preparate možete pronaći u ljekarnama Pet centra.

Dobra vijest je da su mačke izrazito zahvalni ortopetski pacjenti, s velikim potencijalom zaraštavanja ozljeda lokomotornog aparata, a isto tako i kasnije biodinamičnom kompenzacijom eventualno nastalih ograničenja u pokretljivosti.

Nadam se da će ove informacije i savjeti biti od koristi Vama i mačiću, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr