Povratak

Uznapredovali tumor mliječne žlijezde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam macu koja se zove Lili, te se  nadam da mi možete pomoći. Sada sam bila kod veterinara. Maca ima 8 godina, nije kastrirana ,samo se jednom macila. Sada joj je dijagnosticiran tumor na dojkama, cijelom dužinom ima to. Prvo su mi rekli da su joj upaljene grudi, a danas mi kažu rak dojki i da ima metastaze početne na plućima. Veterinar mi je dao mi riblje tablete od 1000mg i rekao da se ne može operisati te da tableta nema za nju. Molim Vas, recite mi šta da radim, kako da joj pomognem jer me čudi da ništa, nikakvog lijeka nema, kad se već ne moze operisati i koliko joj je ostalo . Hvala Vam i lijep pozdrav iz Sarajeva. Sanita

O: Prvenstveno, žao mi je zbog stanja u kojem se Vaša ljubimica nalazi. Mliječna žlijezda je organ koji često zna biti zahvaćen patološkim procesima različite etiologije. Od patoloških promjena najčešći su tumori, tj. novotvorine mliječne žlijezde. Posebno su tome sklone srednje stare i stare mačake. Kako su takvi tumori kod mačaka u većini slučajeva zloćudni, ovisno o stupnju uznapredovalosti tumora veterinari će preporučiti kao opciju liječenja operativni zahvat odstranjivanja tvorbi.

Iz Vašeg opisa zaključujem da su tumorske mase već u prilično uznapredovaloj fazi te da su se proširile i na pluća, što znači da bi, naravno uz procjenu veterinara, možda čak bilo i opasnije operirati macu nego ne dirati nastale promjene.

Kao pomoć možete maci pokušati davati preparate za podizanje i održavanje imuniteta na najvišim razinama kako bi njeno opće stanje i zdravlje čim dulje održali na zavidnim razinama i time usporili napredovanje tumora. Preporuka su Vetoquinol Calo pet pasta, odnosno Anivital Feline imun preparati, koji ne samo da podižu imunitet već djeluju i na opće stanje i kondiciju životinje.

Detaljnije informacije o tumorima mliječne žlijezde možete saznati i u prethodno objavljenom odgovoru moje kolegice Zdravke Rumihe, dr.med.vet., pod naslovom Tumor mliječne žlijezde.

Nadam se da će navedene informacije te savjeti iz odgovora koji su objavljeni na priloženom linku biti od koristi Vama i Vašoj Lili, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr