Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imala sam macu staru godinu i pol. Bila je stalno u stanu. Nikad nije imala nikakvih problema. Prije dva tjedna sam došla kući s posla i vidjela kako joj jako curi slina. Ja sam joj to brisala iako nije dala. To je smrdilo, a ona nije htjela ni jesti ni piti. Sutradan sam ju odvela veterinaru i dobila je infuziju i injekciju. Rekao je da ima neku infekciju u ustima uzrokovanu virusom. Nije mi rekao kako je to moguće kad nije izlazila van. Tri dana smo išli na injekcije i infuziju. Slina se smanjila ali ona nije jela ni pila i dalje. Četvrti dan sam se probudila i vidjela joj krv na ustima. Dok sam se spremala da ju vodim vet. ona je otišla u pijesak. Kako dugo nije izlazila van otišla sam po nju.

Stolica joj je bila krvava i gusta i ona je ležela u tome i nije se mogla ustati. Otišle smo vet. i opet je dobila injekcije. Rekao je da moramo čekati do sutra pa da dođemo opet. Tokom dana joj se stanje pogoršavalo. Htjela se ustati a nije mogla. Na kraju je počela teško disati i uginula mi je na rukama. Pitam se sada dali sam mogla nešto učiniti? I zašto je uopće do toga došlo. Nisam imala snage ići kod veterinara poslije toga da ga pitam kako je uginula od jedne infekcije, a i govorio je da će biti dobro. Da li je moguće da je bilo nešto drugo? I da li sam to mogla spriječiti? Saša

O: Prema Vašem opisu, kod mačke je najvjerojatnije došlo do trovanja. Otrov je svaka ona tvar koja kod životinja izaziva znakove trovanja, odnosno svaka tvar koja unešena u organizam, remeti njegovo normalno stanje. Granica izmedu otrovnog i neotrovnog je vrlo mala. Otrovi mogu biti kemijskog (npr. spojevi talija izazivaju jake hemoragije), biljnog i životinjskog porijekla.

Često se događa da žvakanje nekih kućnih biljaka dovede do trovanja koje može završiti i kobno za mačku. Kod pojedinih vrsta bilja ne moraju svi dijelovi biti otrovni, ponekad to može biti samo list ili stabljika. Iako su mačke poznate po tome da pomno biraju svoju hranu, njihova strast za biljem može ih dovesti i do smrti.

Trovanja se mogu manifestirati simptomima od strane probavnog sustava (slinjenje, povraćanje, proljev itd.), živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, ekscitacija, pa i koma), respiratornog sustava, a mogu dovesti do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebice bubrega.

Sljedeće bilje je vrlo opasno za mačke:
- biljka ricinusa
- difenbahija
- naprstak
- ljiljan (samo dva lista ljiljana dovode do smrti)
- imela
- listovi rabarbare
- ljuta kopriva
- kužnjak
- sve vrste cvjetnih lukovica
- filadendron
- azaleja
- božićna zvijezda
- kukuta
- bršljan
- oleandar
- rododendron
- glicinija
- tisa

Proljev se često javlja kao posljedica trovanja, a obilno krvarenje može biti i jedan od simptoma koji ukazuju na trovanje dikumarolom (sadrže ga mamci otrova za štakore).

Kod nekih se zaraznih bolesti mačaka, uz ostale simptome, također pojavljuje proljev uz krv u stolici (parvo virusna infekcija).

OZNAKE: