Povratak

Učestale terapije antibioticima i upotreba prikladnih hrana tijekom liječenja i oporavka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačića starog 11 mjeseci, krupnog, koji se hrani premijumskom hranom, cijepljen je protiv zaraznih bolesti. Nažalost, već je nekoliko puta morao biti tretiran dva puta anitibioticima zbog ozljede pandže i nedavno je zaradio upalu oka pa je sada na antiobioticima zbog toga. Zanima me je li opasno mladog mačka tako često stavljati na antibiotike (sve propisano od strane veterinara) te čime mu mogu poboljšati prehranu kako bi posljedice bile minimalne? Hvala lijepa, Mirja


O: Liječenje ljubimaca prema postavljenoj dijagnozi i koje je pod stalnom kontrolom veterinara ima za cilj dovesti u što kraćem vremenskom periodu do izlječenja ljubimca i osiguravanja optimalne kvalitete života.
 
Općenito gledano, terapija antibioticima u prosjeku traje 5 dana, a najčešće još 2 dana poslije povlačenja svih kliničkih znakova bolesti. Liječenje kroničnih infekcija može trajati i duže vrijeme, odnosno ono se prilagođava svakom pojedinom slučaju ponaosob.

Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.), tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme. Osim toga, isti lijek će akutnu infekciju dovesti do ozdravljenja tek kroz 5 - 7 dana, dok za kronične oblike je potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje).
 
Za vrijeme bolesti, liječenja kao i u periodu oporavka nerijetko se savjetuje primjena nekih od tako prilagođenih hrana. Takve hrane su lako probavljive, obogaćene s dostatnom količinom energije, minerala i vitamina te su namijenjene bržem oporavku od bolesnih stanja. Takve hrane možete u željenom omjeru razvodniti do te mjere da sadržaj može prolaziti kroz brizgalicu. To su: Hills a/d, Royal Canin Recovery pašteta ili Convalescence prah, Purina Convalescence konzerva te Eukanuba High Calorie konzerva. Također, istu namjenu ima i pasta Calo-pet (Vetoquinol).
 
Stoga, ako je primjena antibiotika kontrolirana i od strane veterinara pravilno propisana, a sve u skladu s postavljenom dijagnozom, u kombinaciji s prikladnim hranama moguće je ubrzati oporavak te eventualne posljedice, kao i nuspojave svesti na minimum.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr