Povratak

Učinkovita dezinfekcija nakon panleukopenije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imamo farmu u okolici Zagreba i često nam ljudi ostavljaju svoje neželjene mačiće. Mi ih zbrinjavamo i udomljavamo, neki i ostanu kod nas, imaju svoj unutarnji prostor, ali izlaze i van. Ove godine, nažalost, u jednom tjednu sva četiri mačića koja su bila tada kod nas pokosila je panleukopenija, nakon toga još četvero njih koji nisu imali direktan kontakt, nego su samo ostavljeni u to dvorište također su nakon pet dana uginuli unatoč veterinarskoj skrbi i borbi za njihove živote. Nakon svakog uginuća prskali smo prostor rastvorom varikine, pokušali ga dezinficirati, ali očito je virus ostao jer je ovih dana ovdje ili dolutao ili bačen nešto veći mačić od nekih 5-6 mjeseci i on je uginuo peti dan, a prošla su dva mjeseca od smrti zadnjeg mačića. Zanima me postoji li ikakav efikasan način dezinfekcije tla u dvorištu protiv virusa panleukopenije? Budući da prostor renoviramo namjeravamo zvati i firmu koja se bavi dezinfekcijom prostora, možemo li od njih očekivati da taj prostor i tlo uspješno dezinficiraju?
Hvala na odgovoru, uz pozdrav,
Mirjam

O: Dezinfekcija u širem smislu predstavlja skup postupaka kojima se uklanjaju, onesposobljavaju ili uništavaju mikroorganizmi u toj mjeri da nisu sposobni izazvati infekciju. U užem smislu predstavlja reduciranje broja mikroorganizama ispod infektivne doze, odnosno uništavanje ili oslabljivanje patogenih mikroorganizama. Za postizanje dezinfekcije se koriste dezinficijensi (kemijska sredstva) koja su slabo selektivno toksična, a imaju germicidno djelovanje.

Kako bismo dezinfekcijom postigli dobre rezultate, trebamo znati protiv koga se borimo. Stoga nas interesiraju svojstva  mikroorganizma, i to: je li rezistentan na određene dezinficijense, koje je vrste, koliko je brojan, otporan, u kojoj je fazi rasta, tvori li kapsule, spore.

Na viruse dezinficijensi djeluju na dva načina:
1. oštećuju viruse koji su izvan stanice i time onemogućavaju njihovu apsorpciju i penetraciju u stanicu,
2. mijenjaju nukleinsku kiselinu (mutacije!; mutageno djelovanje može biti jako opasno).

Viruse će najbolje uništiti lužine.

Rezistencija se, u pravilu, javlja zbog primjene nižih koncentracija dezinficijensa, a ponekad i zbog nedostatne doze.

Dezinficijense možemo inaktivirati sapunima, deterdžentima i dezinficijensima. Česta je pojava da jedna vrsta dezinficijensa inaktivira drugu! Stoga na to moramo paziti prilikom rada. Jedina sigurna iznimka od toga je alkohol. Uz to jedino kod alkohola su niža razrjeđenja učinkovitija; najbolje djeluje 70%-tni alkohol – bolje no 90%-tni.

Za čišćenje i dezinfekciju prostora gdje borave životinje preporučam CANINA des Clean sprej  koji djeluje kao baktericid, fungicid, tuberkulocid, protiv spora i virusa, te sigurno uništava parazite i jajašca raznih nametnika ili Ecocid S dezinficijens i opći biocidni pripravak koji uništava sve poznate patogene, viruse, gram pozitivne i gram negativne bakterije i viruse.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr