Povratak

Virusni rinotraheitis i neopitroid

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Jučer je pronađena maca stara oko 3 - 4 tjedna. Puna buha, oči joj suze, ali prozirnim sadržajem i ima začepljen nos te teško diše, a i guta. Jede puno, dosta je mirna i voli se maziti. Mislim da ima virusnu infekciju gornjih dišnih putova, a ta krastica na bradi može ukazivati na neki virus (herpes simplex). Također ima kao nakostriješenu dlaku, a mislim da je to znak neke bolesti. Uglavnom, za prvu ruku bih htjela znati o čemu se radi? Bojim se da joj ne ode na pluća. A imam i mačka koji je s ceste, ali zdrav je i bojim se da bi se mogao zaraziti. Nju ću definitivno odvest veterinaru, ali Vas molim da mi odgovorite o čemu bi se moglo raditi i kako bi se inače trebalo to liječiti? Protiv buha je dobila Pet vital kapi.

I htjela sam pitati može li se staviti Neopitroid? Pošto je susjedi rečeno da slobodno malim mačićima može staviti prah Neopitroid. Unaprijed Vam zahvaljujem, Petra!


O: Virusni rinotraheitis mačaka je vrlo zarazna bolest, pojavljuje se iznenada uz simptome kao što je pojačano suzenje očiju, iscjedak iz nosa, hunjavica, kihanje. Uzročnik je virus, obolijevaju samo mačke koje i šire ovu bolest odnosno izlučuju uzročnika iscjetkom iz oka, nosa i slinom. Izvor bolesti, mačka, ne mora pokazivati znakove bolesti. Vrlo su osjetljive mlade mačke koje reagiraju povišenom tjelesnom temperaturom, dosta sline, potištene su uz učestali iscjedak iz očiju i nosa. Zbog otečenosti gornjih dišnih puteva i otežanog disanja, mačići ne mogu namirisati hranu te se smanjuje apetit i naglo mršave, dlaka im je mutna i nakostriješena.

Zbog pada općeg imuniteta, a posebno zbog već prisutnog upalnog stanja u očnom aparatu i gornjim dišnim putevima, organizam je podložan naknadnim infekcijama bakterijama (gnojnim) te dolazi do trajnog oštečenja rožnice i oslabljenog vida (ponekad zbog jačine upale propada cijelo oko), isto tako zbog općeg lošeg imuniteta, dolazi i do gnojne upale plućnih ovojnica. Bolest može potrajati i više od tri tjedna uz loš završetak. Ako se na vrijeme započne s liječenjem mačića (odlazak veterinaru koji će odrediti antibiotsku terapiju), uz vrlo kvalitetnu hranu i dodatak vitamina (vitamin A, B i C), mačići ozdrave nakon dva tjedna. O ovoj bolesti i drugim zaraznim bolestima mačaka, pisale su kolegice te možete pročitati ovdje, ovdje  i ovdje.

Neopitroid je insekticidni prašak koji se primjenjuje za suzbijanje uši, buha, stjenica, mrava, žohara, tekuti u javnoj higijeni, kućanstvima, spremištima i nastambama, odnosno primjenjuje se na površine, a ne na životinje, jer udisanjem istog dolazi do nadraživanja gornjih dišnih puteva, kašljanja, otežanog disanja, mučnina i povračanje. Mačke se tokom dana dosta ližu i peru svoje krzno, te bi vrlo lako i u velikoj količini unijele insekticidni prašak. Preporučamo ampule protiv kožnih nametnika (Bayer, Merial) koje se lako primjenjuju na jedno mjesto u području vrata mačke gdje ona ne može doseći i polizati, ujedno ovakvi preparati štite  4 - 8 tjedana od kožnih nametnika, dok prašak protiv buha ima vrlo kratko djelovanje do 2 - 3 dana, jer lako sklizne s krzna mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr