Povratak

Zamjenska prehrana kod malih mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Treba nam pomoć. Našli smo malo mače staro  par dana, još nije progledalo, još uvijek mu visi pupkovina na pupku. Ispočetka smo ga hranili kravljim mlijekom pomiješano u omjeru 50/50 s vodom, a kasnije smo kupili hranu za bebe (Bebimil). U početku je jeo Bebimil kao lud, svaka 2-3 sata, ali sada nakon par dana neće ni da otvori usta da jede, samo cvili i mijauče. Pomalo gubi na snazi, sve se slabije kreće. Kada diše otvara usta kao da je nosić začepljen, a pri izdisaju se čuje hroptanje iz nosića kao da ima tekućine u njemu. Molimo vas da nam pomognete što da radimo. Je li to normalna reakcija s obzirom da je jako maleno i da nema mame ili se prehladilo vani? Dajana


O:
U ovakvim slučajevima pronalska mačića s pupkovinom (starost oko 4-5 dana), otežano disanje i pomoć pri ishrani, nužno je odvesti mačića u veterinarsku ambulantu radi potporne terapije (obrada rane od pupkovine, askultacija pluća, mjerenje tjelesne temperature, potpora imunoglobulinima). U pravilu, mačićima se ne daje kravlje mlijeko niti se isto razvodnjava s vodom.

Mlijeko mačke puno je jače po sastavu od kravljeg te sadrži puno više proteina (30-35%) i masti (20%). Također, mačka nema određene enzime koji bi pomogli u razgradnji kravljeg mlijeka te zbog toga kravlje mlijeko nema niti hranjivu vrijednost.

Ako vlasnik ne može nabaviti zamjensko mačje mlijeko u prahu, može kravlje mlijeko obogatiti kiselim vrhnjem (20% mliječne masti), žumanjkom i medom. Mačić se hrani više puta tokom dana (svaka 2-3 sata)  uz masiranje trbuščića kako bismo potakli cirkulaciju i probavu.

Dok mladi ne progledaju (nakon 14. dana) moraju se dodatno zagrijavati pomoću termofora ili nekog drugog izvora topline. Dok se hrani ovako mali mačić, glavica se drži uzdignuto od ostatka tijela, a mlijeko se daje pomoću dudica ili brizgaljki u malim količinama, uz oprez da se mačić previše ne zagrcne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr