elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Danas sam primjetila da mi mačka ima zamućeno lijevo oko, onako bjelkasto mliječne boje je pa me zanima šta bi joj moglo biti? Inače je stara oko 7 mj. ne znam točno jer smo je našli napuštenu. Do sad je sve bilo u redu s njom, međutim danas sam primjetila to zamućenje. Nadam se da nije ništa opasno te bih Vas molila ukoliko mi možete odgovoriti. Lijepi pozdrav, Heni


O: Zamućenje oka ili gubitak prozirnosti može biti povezan sa bolestima rožnice, leće ili očne tekućine. Takve se promjene mogu opisati kao zamagljenost ili bjelina oka, odnosno kao film koji prekriva oko. Zamućenje može, ali i ne mora biti povezano sa smanjenjem vida.
 
Zamućenje rožnice najčešće nastaje kao posljedica infekcije ili ozljede, dok je zamućenje leće (katarakta) najčešće povezano sa starenjem. Uzroci mogu još biti i poremećaji u metabolizmu, krvarenja, neke zarazne bolesti ili urođene anomalije.

Budući da je riječ o mladoj maci koja je do sada živjela vani, najvjerojatnije je da se radi o infekciji herpesvirusom. On prvenstveno uzrokuje konjunktivitis, ali u upalni proces može biti uključena i rožnica prilikom čega onda dolazi do zamućenja ili čak ulceracije oka.
 
Simptomi koji se najčešće javljaju su iscjedak iz oka te zatvaranje (djelomično ili potpuno) oka, ali može se isto tako javiti i iscjedak iz nosa te posljedično i njegovo začepljenje. Kod mladih mačića može doći dehidracije i gubitka apetita te do ozbiljnih zdravstvenih problema zbog još nedovoljno razvijenog imunološkog sustava, dok je kod odraslih mačaka bolest ipak puno blaža.
 
U svakom slučaju preporuča se posjet veterinaru koji će macu detaljno pregledati i po potrebi propisati antibiotsku mast ili neki drugi medicinski pripravak.

OZNAKE: