Povratak

Zamućeno oko mačića - bolesti rožnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pisala sam vam prije mjesec i po u vezi s problemom mačetovog oka i još jednom se zahvaljujem na odgovoru. Preporučili ste mi Tobrex mast i kapi i ja sam stavljala mačetu kapi nekoliko puta dnevno, a navečer mast. Oči mu više nisu krmeljave i otečene, ali vidim da mu još uvijek nisu oporavljene, kao da su "zamućene".  Mače je idalje razigrano, uredno jede i pojačala sam mu ishranu vitaminima. Ako biste mi opet mogli odgovoriti, bila bih Vam jako zahvalna. Slike koje ću priložiti su napravljene danas. Unaprijed hvala, Lejla

O: Zamućenje rožnice može nastati kao posljedica različitih patoloških procesa. Rožnica je prozirni dio vanjske očne ovojnice. Njezina debljina kod domaćih životinja je 1 mm, a sastoji se od 5 slojeva. Rožnica ne sadrži krvne žile i pigment. Kod pojave različitih patoloških procesa postoji tendencija razvoju kroničnog toka nastalih promjena, a razlog tome je upravo nedostatak krvnih žila i njezina čvrsta struktura. Reakcija na patološke procese na rožnici očituje se pojavom edema, vaskularizacijom (pojavom krvnih žila na površini ili u dubini rožnice), stvaranjem ožiljka (pojavljuje se zamućenje, pa čak i izbočenje rožnice), pigmentacijom, staničnom infiltracijom i nakupljanjem nefizioloških tvari unutar rožnice).

Bolesti rožnice mogu nastati kao posljedica različitih oštećenja ili iritacija. Ostali uzroci keratitisa (upale rožnice) mogu biti infekcije (npr. klamidija, mačiji herpes virus,itd.), alergije ili različite sistemske bolesti. Postoje i keratitisi kod kojih je uzrok nepoznat.

U prethodnom odgovoru sam pisala o tome da je kod mačića najčešći uzrok bolesti oka kod mačića herpes virus koji u težim slučajevima može dovesti do oštećenja svih struktura oka. To za posljedicu može imati i trajan gubitak vida. Zamućene rožnice kod Vašeg mačića najvjerojatnije je posljedica upale. Oporavak rožnice ovisi o tome koji su dijelovi zahvaćeni i do kakvih je oštećenja došlo. Sam epitel rožnice ima dobar regeneracijski potencijal, no kod oštećenja ostalih dubljih dijelova rožnice, može doći do trajnih zamućenja.

Savjetujem Vam da ponovo odvedete mačića kod veterinara na pregled da bi se utvrdilo trenutno zdravstveno stanje i eventualno propisala dodatna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr