Povratak

Zanošenje pri hodu nakon udarca i potresa mozga / Skraćeni brkovi i koordinacija pokreta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije dva dana sam našla svog mačka na cesti ranjenog. Danas se vratio od veterinara, imao je potres mozga. Prvo smo mislili da ga je udario auto, ali sad smo vidjeli da su mu na jednoj strani brkovi skraćeni. Da li je to velik problem za mačka i da li ih može obnoviti? Mačak ne hoda normalno, tj. cijelo vrijeme ga baca na tu stranu gdje ima skraćene brkove, da li je to zbog potresa mozga (s te strane je dobio i udarac) ili zbog brkova? Unaprijed hvala! Anita

O: Brkovi su duge, debele i čvrste dlake oko mačje njuške i duge dlake oko obrva. Poznati su kao taktilne dlake (lat. vibrissae) koje imaju korijen duboko u koži lica i ne linjaju se tako često kao ostala dlaka. Područje lica na kome rastu brkovi, bogato je živčanim završecima i krvnim žilama. Prve dlake koje mačićima izrastu još u maternici upravo su brkovi. Najvažniji zadatak brkova je da pomognu mački da se snalazi u svakodnevnom životu, posebno u procjeni provlačenja kroz malene uske prostore i otvore te dok lovi u mraku ili u slabo osvjetljenim prostorima.

Ukoliko se dogodi da maca iz nekog razloga ostane bez brkova, bez brige – oni će narasti ponovno.

Mišljenja sam da to što je maca ostala na jednoj strani bez brkova nema veze s njenom koordinacijom.

Zanošenje pri hodu može biti posljedica potresa mozga, no može se doista raditi o oštećenju u finim strukturama moždanog tkiva naročito stoga što je veterinar rekao da je maca proživjela potres mozga, a pogotovo jer nije poznato što se maci zbilja dogodilo.

Osobito je važno da budete u kontaktu sa Vašim veterinarom i recite mu za navedene simptome, on će svakako pratiti stanje Vaše mace, učiniti po potrebi dodatni neurološki pregled i motriti oporavak.

O temama koje Vas interesiraju pisali su detaljnije i moje kolegice, u ranije objavljenim odgovorima Važnost brkova za mačke i Potres mozga.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr