Povratak

Zaštita mačića od buha i krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me čime mogu tretirati mladu mačku (cca 3 mjseca stara) protiv buha i krpelja. Teži manje od 1 kg! Hvala i srdačan pozdrav,
Dadi

O: Mačićima starima 3 mjeseca nadalje mogu se početi stavljati ampule protiv buha i krpelja, no s obzirom na tako malenu tjelesnu masu to ipak ne bih preporučila u slučaju Vašeg ljubimca.

No, mačića možete slobodno našpricati antiparazitnim sprejem (Frontline, Fypryst) i to tako da cijela životinja bude mokra, a glavu tretirate na način da našpricate malo spreja na ruku i onda namažete mačiću po glavi pazeći pritom, naravno, da tekućina ne dospije u oči i usta. Nakon toga pustite da se mačić osuši, a da se pritom što manje liže (ne radi toga jer bi se mogao otrovati, već zato jer lizanjem uklanja dio aktivne supstance te će samim time i zaštita protiv buha trajati kraće).

Od pripravaka na prirodnoj bazi (koje uništavaju buhe, uši i krpelje) možete upotrijebiti prah Buhostop koji je pogodan za tretiranje mladunčadi, a mogu se tretirati i ležišta gdje ljubimci borave. Prah je bez mirisa i ne ostavlja tragove. Lijepi se na voštanu površinu parazitskih kukaca, prodire ispod njihovog pokrovnog sloja, dehidrira ih, te ih tako ubija. Po sastavu je netretirana dijatomejska zemlja. Prah se posipa po cijeloj životinji odižići dlaku kako bi prah što više došao u kontakt s kožom ljubimca. Ukoliko su nametnici već prisutni, postupak prašenja se ponavlja jedan put dnevno, sve dok se životinja ne oslobodi od parazita. Za preventivno korištenje dovoljno je tretirati jedan put u dva tjedna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr