Povratak

Zatvoreno i gnojno oko u mačića / Kamilica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Susjedova mačka je omacila 3 mačića. Jednog od njih je odbacila, stoga se za njega brinemo ja i moja obitelj. Na neki način smo ju udomili. Ona je još jako mala i rekao nam je veterinar da bi joj trebali prati oči kamilicom, da se odlijepe da može vidjeti jer su joj oči bile kompletno zagnojene kad smo je našli. Ja sam to pažljivo napravila, ali u lijevom oku mi se čini da ima još gnoja. Kako da to odstranim? Leonarda

O: O gnojnom konjuktivitisu (upali očne spojnice) u mačaka pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Kamilica je svima dobro poznata ljekovita biljka. Ono što je čini ljekovitom je njeno eterično ulje, poznato već od 16. stoljeća te tvari poput bisabola, derivata kumarina, flavonskih glikozida i kolina. U narodnoj medicini spominje se njezina mnogostruka primjena, dok je u službenoj medicini zastupljen samo jedan njezin dio. Najčešće se koristi zbog njenog protuupalnog djelovanja kod raznih upala, za ispiranje usta, rana i čireva, smiruje grčeve, eterično ulje upotrebljava se u aromaterapiji za ublažavanje bolova, alergija, opeklina, a na oči se jedino koriste kao tamponi na očne kapke.

Unatoč tako brojnim korisnim učincima, na rožnicu djeluje tako da je omekšava i čini je podložnom utjecaju bakterija pa bih Vam preporučila da za čišćenje oka od gnoja koristite prokuhanu vodu, bornu vodu ili Optiseptyl kapi koje imamo u ponudi i u Pet centru, a koje sadrže i bornu vodu koja ima blago antiseptičko djelovanje i cink sulfat koji lokalno adstrigentno djelovanje i na taj način pomaže u uklanjanju staničnih ostataka, gnoja prašine, krasta, stranih tijela i ostalih iritirajućih materijala iz vjeđne vrećice i sa rožnice.

Nakon čišćenja oka od gnoja, protiv bakterijske infekcije potrebno je koristiti lokalne antibiotike u oko, o čijoj ispravnoj primjeni možete pročitati ovdje.

Ukoliko je u pitanju virusni mačji rinotraheitis ili upala ne prolazi samo s lokalnim antibiotikom, mačića će trebati staviti na sistemsku terapiju te nadoknadu tekućine i aplikaciju vitamina, o čemu možete pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr