Povratak

Željezo kao dodatak prehrani i proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 2 godine. Bio je otrovan kumulativnim otrovom, ali je preživio zahvaljujući tome što sam na vrijeme vidio o čemu je riječ i odveo ga veterinaru. Veterinar je po završetku terapije rekao da u apoteki kupim tablete željeza za bolji i brži oporavak. Mačak je imao zatvor, međutim nakon uzimanja tableta željeza dobio je takav proljev da ga ne može kontrolirati. Prestao sam mu davati te tablete. Hranim ga dehidriranom hranom (keksi) za mačke Whiskas Adult s okusom ribe, međutim on i dalje ima proljev. Kako da riješim taj problem?
Unaprijed hvala,
Karlo

O: Nedostatak željeza se najčešće liječi nadomjescima.

 

Ako vam je veterinar propisao željezo, treba ga davati sa hranom kako biste spriječili moguće mučnine. Izbjegavajte davati željezo s mliječnim proizvodima jer kalcij spriječava njegovu apsorpciju. Potrebno je prisutstvo C vitamina, lakše će se apsorbirati. Ujedno, poželjno je davati željezo u kombinaciji s folnom kiselinom te vitaminom B12.

 

Naravno, kao i za sve vitamine i minerale, najbolji način za unos željeza u tijelo je dobra prehrana. Mineralni nadomjesci i preparati nisu za sve životinje. Ponekad od tableta željeza stolica može biti tamna ili potpuno crna. Javlja se zbog viška neapsorbiranog željeza u tijelu. Ta pojava nije opasna. Željezo može uzrokovati zatvor (neka jede hranu koja sadrži više vlakana) ili proljev.  Potrebno je oko šest tjedana da se krvna slika popravi.

 

Mačka obavezno sada trebate staviti na dijetu za proljev. U ponudi ljekarne Pet centra možete nabaviti medicinsku hranu za mačke za proljev. To su Hill`s  i/d, Royal Canin Intestinal i Eukanuba Intestinal u suhom obliku ili konzervama te vrećicama. 

 

Pošto je Vaš mačak loše reagirao na tablete željeza, provjerite kod Vašeg veterinara da li je možda potrebno korigirati dozu ili jednostavno počnite davati željezo u drugom obliku; npr. ima ga u ImmunoBoost pasti. ImmunoBoost pasta sadrži brzo resorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, bakterije mliječno-kiselog vrenja, potiče ravnotežu želučano-crijevne flore i spriječava pojavu proljeva, te pomaže u eliminaciji E. coli, salmonele i ostalih potencijalnih patogenih bakterija u probavnom sustavu. Kompleks vitamina (A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP) poboljšava opće tjelesno stanje životinje, a željezo u formi sulfata postaje biološki aktivno u roku nekoliko minuta. ImmunoBoost je gotov proizvod i nije ga potrebno miješati s drugim sastojcima. Pasta će podići Vašeg mačka energetski, lako je probavljiva, blago djeluje na probavu i sadrži i željezo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr