Povratak

Znakovi tjeranja u mačke nakon obavljene sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas za savjet i pomoć. Prije 6 mjeseci sterilizirala sam macu (sada ima 6,5 god) i do danas je bilo sve u redu, rana zarasla nikakve komplikacije. Danas je počela se valjati po tepihu i kroz dan počela je ponovno mijaukati i ima sve radnje koje je imala i prije sterilizacije. Kako je moguće da se ponovno tjera nakon sterilizacije i što mi je činiti? Hvala unaprijed, Ljiljana

O: Sterilizacija je kirurški postupak uklanjanja jajnika ili uklanjanja jajnika i maternice (ovariohisterektomija). Svrha ovog postupka je ukloniti žlijezde koje proizvode  hormone  (estrogen  i  progesteron),  koji  su  odgovorni  za stimulaciju i

kontrolu spolnog ciklusa, te za normalan tijek graviditeta.

Postupak se obavlja u općoj narkozi, a zbog anatomske pozicije organa (maternica i jajnici) u trbušnoj šupljini, rez se postavlja na području trbuha.

Kao i nakon svakog operativnog zahvata, i nakon ovoga se mogu pojaviti određene komplikacije. Jedna od njih je i pojava spolnog ciklusa i specifičnog ponašanja ljubimca i nakon same sterilizacije. Prije navedena pojava je najčešće posljedica zadržavanja dijela tkiva jajnika unutar organizma ljubimca. Naime, tada je moguće da se tkivo ponovno opskrbi krvnim žilama te počne lučiti spolne hormone s posljedičnim prisustvom svih simptoma tjeranja. U tom slučaju, induciran je ponovni zahvat utvrđivanja preostalog dijela jajnika te njegovo odstranjivanje.

U određenim slučajevima, prilikom operativna zahvata veterinar može postaviti samo ligaturu ispod jajnika, a sami jajnici ostaju intaktni in situ (na svojoj poziciji, mjestu). Tada, i sam ljubimac zadržava sve simptome i znakove tjeranja, ali se gubi mogućnost gravidnosti. Međutim, zbog čestih mogućnosti rekanalizacije podvezanog jajovoda i posljedične pojave gravidnosti, podvezivanje jajnika se rijetko provodi.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru ili na Kliniku za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Naime, nakon pregleda ljubimca te različitih drugih dijagnostičkih metoda, stručnjaci na tom području će biti u mogućnosti točno utvrditi o čemu je riječ te u skladu s dijagnozom, odrediti najprikladniji način tretiranja stanja, odnosno, odgovoriti Vam na pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr