Povratak

Zoonoze koje se najčešće mogu prenijeti sa mačke na čovjeka i kako ih spriječiti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam jedno pitanje koje me muči već danima, a mislim da mi vi možete pomoći. Naime radi se o tome da kod kuće imam mačku i dvoje mačadi. Živimo na selu pa posjete veterinara nisu tako česte. Mačke žive vani, ali vrlo često su u kontatku sa djecom i drugim ljudima. Zanima me da li one nama mogu prenijeti neke bolesti? I ako mogu, koliko su te bolesti opasne? Nadam se vašem odgovoru. Hvala unaprijed. Emir

O: Skupina infektivnih bolesti koja su zajedničke ljudima i životinjama, a mogu preći sa životinje na čovjeka i obrnuto se nazivaju zoonoze. Čovjek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, prilikom kontakta sa slinom životinje, njihovim izmetom ili mokraćom, a isto tako ljubimci u svom krznu mogu nositi buhe i krpelje koji mogu biti prenosioci određenih bolesti. Opasnost neke bolesti za čovjeka će ovisiti o dobi i samom zdravstvenom stanju čovjeka, a smatra se da su najugroženija djeca, trudnice, starije osobe te oni čiji je imunosni sustav oslabljen zbog neke druge bolesti (npr. AIDS).

Zoonoze koje se najčešće mogu prenijeti sa mačke na čovjeka su sljedeće:

Bolest mačjeg ogreba ili hemobartoneloza je najčešća bolest koju prenose mačke. Uzročnik je bakterija koja parazitira na crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) i na taj način ih uništava i dovodi do anemije. Zaraza se prenosi ugrizom ili ogrebotinom oboljele mačke. Zaražena osoba ima simptome slične gripi, a sama bolest se liječi antibioticima.

Bjesnoća je vrlo smrtonosna bolest uzrokovana virusom koji u ljudski organizam ulazi ugrizom zaražene životinje ili ukoliko postoji rana na tijelu koja je bila u doticaju sa slinom inficirane životinje. Simptomi koji se pojavljuju su od strane neurološkog sustava. Ova bolest se vrlo lagano kontrolira jednogodišnjim cijepljenjem životinja, a samim cijepljenjem mačke protiv bjesnoće ujedno štitite i sebe.

Toksoplazmoza je bolest koju uzrokuju paraziti, a čovjek se zarazi ukoliko je bio u kontaktu sa izmetom zaražene životinje, ukoliko je konzumirao nedovoljno termički obrađeno meso ili neoprano povrće. Ova bolest je posebno opasna za trudnice, a pranje ruku odnosno higijena ruku je bitna za sprječavanje infekcije. Zaraženi čovjek najčešće nema simptoma, a ako se simptomi jave oni mogu uključivati umor, bol u mišićima, otečene žlijezde, vrućicu i upaljeno grlo.

Helmintijaza odnosno zaraza parazitima (gliste, trakavice, metilji...) gdje se ljudi najčešće zaraze preko izmeta zaražene životinje. Ovo je bolest koja se vrlo lagano prevenira redovnom dehelmintizacijom životinja (korištenjem tableta protiv glista i trakavica). Simptomi koji se manifestiraju su od strane probavnog sustava, a djeca su tu pod posebnim rizikom jer najčešće dolaze u kontakt sa kontaminiranom zemljom.

Lišaj na koži (Ringworm) je bolest uzrokovana gljivica, a najčešći uzročnici su Microsporum i Trichophiton. Ukoliko čovjek dođe u kontakt sa zaraženom životinjom do infekcije može, ali i ne mora doći, a osobe slabijeg imunosnog statusa su podložnije zarazi. Čovjek se zarazi kontaktom sa zaraženom životinjom, ili preko kontaminiranih predmeta. Na koži čovjeka se nalazi razmjerno okruglo crveno područje, koža je suha i ljušti se.

Sve nabrojane zoonoze se vrlo lagano sprječavaju održavanjem higijene ruku i prostora, redovnim cijepljen i dehelmentizacijom (čišćenjem od unutrašnjih parazita) te redovnim korištenjem sredstava za zaštitu od buha i krpelja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr