Povratak

Zubni kamenac i njega usne šupljine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku 2 i pol godine, angora. Primjetila sam da ima pokoji žuti zubić, no ono što me brine je njena mama kojoj su s dvije godine ispali svi zubi. Da li mi možete reći da li ima nešto što se maci može dati kao preventiva u očuvanju zubi? Inače joj i dosta ispada dlaka, u kući je i ne izlazi van.
Maja

O: Najčešći oralni problem koji se susreće u veterinarskoj praksi je zubni kamenac, praćen zapaljenjem desni. On nastaje kao posljedica djelovanja mnogobrojnih i raznolikih bakterija u usnoj šupljini.

Bakterije u usnoj šupljini se akumuliraju i tvore takozvani bakterijski plak (naslaga na zubima žuto-smeđe boje) koji se nalazi na granici zuba s gingivom (desni). Tokom vremena bakterijska flora se promjeni, odnosno, u ustima se povećava koncentracija štetnih gram-negativnih i anareobnih bakterija.

Ovisno o vrsti ili pasmini mačke, nasljednim bolestima, starosnoj dobi i ishrani (ishrana isključivo mekom ili vlažnom hranom), bolest usne šupljine će se razviti u većem opsegu i prouzročiti teže zdravstveno stanje (bolnost, odbijanje hrane, pad tjelesne težine, iscrpljenost). U ovakvim slučajevima broj bakterija u ustima poveća se za 20 puta, a same bakterije izlučuju hidrogeni sulfid, amonijak, endotoksine, acetate, butirate i propionate koji još naknadno dovode do nekroze okolnog tkiva oko zuba. Od pojave plaka pa do propadanja zubi i zubnog mesa te ispadanja istih može proći i par godina, a ovaj proces je ireverzibilan što znači da nema povratka na bolje, potpunog ozdravljenja.

Zdravlje zuba i usne šupljine veoma je važno, te se redovnim pregledima kod veterinara mogu spriječiti eventulani problemi koji mogu nastati usljed njihovog lošeg stanja.

Pravilna njega usne šupljine podrazumijeva redovitu njegu i kontrolu veterinara te pravilnu ishranu.

Od ishrane se savjetuju hrane iz superpremium razreda jer one, osim što zadovoljavaju sve nutritivne dnevne potrebe ljubimca, osiguravaju i optimalan unos svih potrebitih vitamina, minerala, masti, bjelančevina, taurina,... koji su nužni za održavanje zdravog organizma. Ujedno, u tom razredu hrana postoje i hrane koje su isključivo namjenjene određenim problemima, npr. suha hrana čija je namjena prevencija i održavanje higijene zuba (npr. Hill's Oral Care ili Royal Canin Oral Sensitive za mačke).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr