Povratak

Žuti zubi / Zubni plak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam rusku plavu kratkodlaku mačku koja inaće stalno boravi u stanu, no nedavno smo došli na more gdje je ona sada u kući, stoga izlazi nesmetano vani i druži s drugim mačkama. Inače jede istu hranu kao i prije ali sam nedavno primjetila da su joj zubi izrazito požutjeli, ponegdje su malo i crni. Što može biti uzrok tome? Usporedila sam boju zuba s još dvije mace koje imam i njima su zubi bijeli. Hvala, Ivana

O: Kod većine mačaka, a i pasa, dolazi do upale desni zbog lošije zubne higijene (konzumiranje isključivo meke i mokre hrane) ili virusne bolesti, a također popratni simptom kod bolesti bubrega je pojava ranica, crvenila i otečenosti zubnog mesa.

Bakterije koje su normalna flora usne šupljine mogu prouzrokovati upalu gingive (desni), zuba, cementuma, ligamenata i zubne šupljine. Ako zanemarimo prve znakove oboljenja ili problema u usnoj šupljini, upala će se proširiti i oštetiti tkivo koje okružuje i učvršćuje zube, što je ujedno i glavni uzrok gubitka zubi kod naših kućnih ljubimaca.

Mnogobrojne i raznolike bakterije u usnoj šupljini se akumuliraju i tvore takozvani bakterijski plak (naslaga na zubima žuto-smeđe boje) koji se nalazi na granici zuba s gingivom (desni). Tokom vremena bakterijska flora se promjeni odnosno prevlast u ustima preuzimaju "zločeste" bakterije gram-negativne i neareobne.

Ovisno o vrsti ili pasmini mačke, nasljednim bolestima, starosnoj dobi i ishrani (ishrana isključivo mekom ili vlažnom hranom), bolest usne šupljine će se razviti u većem opsegu i prouzročiti teže zdravstveno stanje (bolnost, odbijanje hrane, pad tjelesne težine, iscrpljenost). U ovakvim slučajevima broj bakterija u ustima poveća se za 20 puta, a same bakterije izlučuju hidrogeni sulfid, amonijak, endotoksine, acetate, butirate i propionate koji još naknadno dovode do nekroze okolnog tkiva oko zuba. Od pojave plaka pa do propadanja zubi i zubnog mesa može proći i par godina, a ovaj procese je ireverzibilan što znači da nema povratka na bolje, potpunog ozdravljenja.

Zato što prije posjetite svog veterinara, a svom mačku do tada u prehranu uvedite neku od suhih hrana čija je namjena prevencija i održavanje higijene zuba (npr. Hill's Oral Care ili Royal Canin Oral Sensitive za mačke).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr