Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog četiri godine, steriliziran. U zadnje vrijeme sam primijetila da mu smeta kada ga netko dodirne po donjem dijelu leđa, pogotovo s desne strane. Također zna nervozno lizati i čupkati taj dio i trbuh. Nema vidljivih rana (jer u kući imamo još jednu mačku), a ni krpelja, ali sam primijetila buhe i perutanje kože.
Hvala na odgovoru, Maša

O: Dlaka i koža mačaka ogledalo su njihova zdravlja. Pravilno hranjene, zdrave jedinke imaju glatku, meku kožu i sjajnu dlaku pune strukture.

Brojni su faktori koji dovode do promjena na koži i dlaci životinja. Jedan od njih je i svrbež, koji je vrlo često posljedica invazije vanjskim parazitima. Mačja buha (Ctenocephalus cati) specifična je za ovu vrstu životinja, ali na njoj se mogu naći i čovječja buha (Pulex irritans), te pseća buha (Ctenocephalus canis).

Odrasle buhe se hrane krvlju do koje dolaze ubadajući kožu. Životinje se stoga češu i grickaju kožu i krzno. Dlaka im je neuredna, prorijeđena (naročito u području zdjelice i korijena repa), te polomljena. Koža postaje suha, tamnije pigmentirana, iziritirana, s pojačanim perutanjem i smanjenim elasticitetom.

Kako se pri hranjenju krv u rilcu nebi grušala, buha u kožu ispušta slinu koja je bjelančevinskog karaktera. U nekih se životinja razvija alergijska reakcija na bjelančevine sline. Reakcija je burna, životinja se intenzivno češe i time stvara znatna oštećenja na koži.

Mnoge mačke u kojih je zapažena alergijska reakcija na ubod buha, bolovale su i od retencije sekreta perianalnih vrećica. U tom slučaju se životinja također pokušava intenzivnim češanjem riješiti neugodnog podražaja koji može biti lociran na stražnjem dijelu tijela, ali isto tako i proširen po koži cijelog tijela.

Stoga je važno da životinju tretirate sredstvima protiv buha (prah, spray, ogrlica, kapi i dr.), a u smislu dugotrajne i potpune zaštite trebalo bi uništavati i njihove razvojne stadije u organskom detritusu životinjskog okoliša (ležajevi, deke, kućice).

Svrbež kao paraestetički osjet na površini tijela nastaje kao posljedica kožnih oboljenja, kao i posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari kod bolesti bubrega ili jetre, promjene u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene raznih lijekova ili draženja kože sekretima tijela.

U ponudi Pet centra je široka paleta preparata kojim se uspješno tretiraju vanjski nametnici u mačaka, a ukoliko se stanje ne popravi nakon tretmana, Vašu macu odvedite na veterinarski pregled. Ponekad se slike različitih oboljenja preklapaju, te samo stručnjak po pregledu životinje može postaviti točnu dijagnozu.

OZNAKE: