Povratak

Češanje mace po uhu / Otonazol kapi i obavezan pregled zvukovoda prije primjene lijeka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim Vas za savjet, mogu li maci od 3,5 mjeseca koju smo udomili, a primjetila sam da se češka po uhu, primjeniti Otonazol? Ako smijem, s obzirom na njenu dob,koja bi bila doza i koliko često, ima li kakvih nuspojava i koja je cijena Otonazola od 10 ml? Ima li koje drugo bolje sredstvo, a da ne šteti maci?
Hvala, Dragica
 

O: Što se tiče korištenja Otonazol kapi, nema kontraindikacija za primjenu u malih mačića, dakle kapi se i kod njih smiju koristiti bez problema. Otonazol sadrži tri djelatne tvari koje djeluju protiv gljivica, bakterija i protuupalno. Kod primjene prvo se očisti uho, a zatim 2 puta dnevno ukapa u uho 2 kapi. Liječenje upale najčešće traje 8-10 dana.

Nuspojave: Glukokortikoidi (supstanca sa protuupalnim djelovanjem u kapima) mogu ireverzibilno oštetiti kožu i djelovati štetno u okolnostima kada se često upotrebljavaju i kada je prekomjeran dodir s kožom.

Dugotrajna lokalna primjena glukokortikoida može uzrokovati stanjenje epiderme (kože) i usporiti cijeljenje rana.

U veterinarskoj ljekarni u sklopu Pet centra možete kupiti Otonazol kapi isključivo uz predočenje veterinarskog recepta, a aktualna cijena jednog pakiranja 63,95 kn.

Kapi se ne smiju upotrebljavati kod perforacije bubnjića, što vlasnik ljubimca nije u mogućnosti sam utvrditi, dakle svakako preporučam da liječenje bude uz nadzor veterinara, tj. da se maca prije ikakve aplikacije lijekova odvede na pregled zvukovoda.

Moguće je da se radi o ušnim šugarcima, bakterijama, gljivicama ili kombinaciji navedenog. Bilo bi dobro napraviti i bris uha te prema nalazima ciljano liječiti, umjesto primjene lijeka bez pretodno postavljene dijagnoze i utvrđenog stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr