Povratak

Adenokarcinom prostate u pasa | Hormonalni pripravci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera koji ima tumor prostate, a ne mogu ga dati na operaciju jer bi bilo rizično zbog njegove dobi. Ima 16 godina. Rekli su mi da bi mu jedini spas bio davanje hormona, a nisu i rekli... Koje hormone da dam svom psu? Molim vas, ako bi vi mogli pomoć i odgovoriti u najkraćem roku... Koju vrstu hormona mogu dati svom psu kod tumora prostate?! Aldijana

O: Adenokarcinom prostate u pasa je najčešći tumor prostate u pasa. Nastaje u starijih pasa iznad deset godina. Karcinom trazicijalnih stanica koji kreće iz urinarnog trakta također može invadirati prostatu. Klinički znaci i biološke karakteristike oba tumora u prostate su slični. Adenokarcinom je lokalno invazivan i metastazira u sublumbalne limfne čvorove, kosti zdjelice i lumbalne kralješke. Da bi se odredilo o kakvoj se tvorbi radi potrebno je napraviti pretrage koje uključuju ultrazvuk, RTG snimka, pretraga urina, pretraga krvi (biokemija + diferencijalna krvna slika), ali i biopsija promijemjenog tkiva. Pomoću rezultata ove pretrage se može odrediti radi li se stvarno radi o tumoroznoj masi, kojoj vrsti tumora ili o nekom drugom patološkom procesu.

Najčešća palijativna terapija u pasa sa tumorom prostate je kombinacija nesteroidnih protuuplanih lijekova (reduciraju bol i upalu), kemoterapija i terapija radijacijom.

Nažalost nisam upoznata s hormonalnom terapijom u pasa s tumorom prostate. Savjetujem Vam da se obratite Vašem veterinaru koji je takvu terapiju predložio kako biste se s njim dogovorili o vrsti i početku terapije. Samostalno davanje hormonalih pripravaka se ne preporučuje bez prethodne konzultacije i bez da je terapiju prethodno odredio veterinar.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr