Povratak

Agresivna kujica i novi pas u istom domu - upoznavanje i suživot

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mješanku staru 1,5 godinu koja je stigla kod nas sa svega 5-7 dana starosti (štenci nađeni napušteni u kutiji na Rabu). Kako su mi u vet. ambulanti savjetovali, dok nismo obavili sva cijepljenja nismo je niti izvodili iz kuće. Zbog sitnog rasta, mala pasmina, van je izašla tek sa 3,5 mjeseca, ali tada počinju problemi. Prvo se jako bojala svih pasa, onda je fazu straha zamijenila agresivnošću prema svim psima. U dobi od 6 mj. potražila sam savjet u KOSSP-u, gdje smo obavili 2 početna tečaja odgoja i socijalizacije (TOS i OTP), gdje sam je vodila samo da pokuša prihvatiti druge pse. Stanje je nešto bolje, ali daleko od idealnog.  Voditeljica  tečaja  mi   je  rekla  da  njeno  agresivno ponašanje  psi  ne

primjećuju jer ne želi napasti, nego se boji). Kako je kćer prije mjesec dana našla psića starog oko 3 mjeseca (border collie), zanima me postoji li ikakva šansa da ga prihvati? Ona je veličine pinča. Kći je trenutno kod bake s drugim psom. Kad taj veći pas dođe kod nas, najčešće reži na njega i miče se, a on je jako zaigran.
Hvala, Sanja

O: Skoro je i nemoguće procijeniti kakve će biti reakcije jednog ljubimca na drugog. U pravilu, to prolazi više-manje bezbolno, i za jednog i za drugog ljubimca, te se ubrzo razvija trajno i neraskidivo prijateljstvo.

U svakom slučaju, postoji vjerojatnost da će postojeći ljubimac prihvatiti drugoga. Međutim, koliko dugo će trajati period prilagodbe, to će Vaš ljubimac te vrijeme pokazati.

Naime, raditi s psom koji posjeduje određene probleme u ponašanju te prilagođavati ga na suživot s drugim ljubimcem nije nemoguće ali iziskuje trud, vrijeme i mnogo rada i kontrole, kako ljubimca "starosjedioca" tako i novog ljubimca.

Bitno je spriječiti pojavu ljubomore kod ljubimca "starosjedioca" te osigurati sigurnu sredinu novom ljubimcu. To podrazumijeva osiguranje dovoljno vremena i pažnje postojećem ljubimcu te na takav način spriječiti da isti ne razvije strah od gubitka svoje pozicije u obitelji.

U isto vrijeme, potrebno je spriječiti i kontrolirati ponašanje "novog" ljubimca, pogotovo ako je on štenac. Naime, štenci su poprilično zaigrani te se nerijetko znaju naći u poprilično nezgodnim situacijama. To dodatno može "isprovocirati" reakciju ljubimca "starosjedioca" te dovesti do neželjenih posljedica.

Upoznavanje jednog i drugog ljubimca provodite postepeno i s istim započnite na neutralnom teritoriju. Također, ne zaboravite nagrade i pohvale za pozitivno ponašanje, i jednog i drugog ljubimca. Pokušajte predvidjeti "nezgodne" situacije prema položaju tijela, stavu ili izgledu ljubimca/ljubimaca te ih za dobro ponašanje nagradite (prvo ljubimca "starosjedioca"), a na svaku naznaku mogućeg neprijateljstva, prekinite ih i pokušajte smiriti.

Također, osigurajte i dovoljno vremena mira za svog ljubimca "starosjedioca" te po potrebi mu posvetite i dodatno pažnje.

Korisne informacije o strahu i posljedičnoj agresiji ljubimaca, agresiji između dva ljubimca, navikavanju jednog ljubimca na drugog u kućanstvu te pristupima u rješavanju takvih situacija i problema možete saznati u odgovorima objavljenim ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr