dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Vlasnik sam odraslog psa pasmine dugodlaki bernardinac, starosti 5 god. i do sada nije pario niti imao kontakt sa ženakama. Prilikom pokušaja parenja s bernardinkom istu je bezrazložno napao, odnosno izgrizao po glavi, a da se nije niti pokušao pariti, a obzirom da je veći i snažniji ženka je pobjegla od njega iako je bila spremna za parenje.

Nenad


O: Bernardinac je pripadnik velike  pasmine pasa. Po naravi je dobar, poslušan, vjeran, miran, promišljen. Nadaren je predviđanjem atmosferskih promjena. Često se dešava da ne podnosi manje pse, ali je izuzetno pažljiv sa djecom. Ženke su sitnije i visina im iznosi najmanje 65 cm. Mužjaci su krupniji, imaju veću glavu i njihova visina bi trebala minimalno iznositi 75 cm. Težina je ovisna o veličini i građi tijela; minimalno je 73 kg, no može iznositi i preko 117 kg. Bernardinac je hrabar i pouzdan pas koji treba puno prostora i redovito kretanje. Nazivaju ga još i "nježnim divom" i nije prikladan za život u gradu.

O agresivnosti i njenim tipovima pisala sam ovdje.

 

O parenju i ponašanju pasa pisala sam ovdje.

Takvo ponašanje rezultat je dominantnog ponašanja u pasa, a je li to nasljedno svojstvo ili neki od poremećaja ponašanja izazvan određenom situacijm,  teško je reći. Svakako je potrebno kod pasa koji se kasnije puštaju u rasplod, a živjeli su samo u kontaktu s ljudima, poštivati pravilo teritorijalnosti i upoznavanja. Ponekad je, nažalost, reprodukcija kod takvih ljubimaca  i neostvariva, stoga se ne preporučuje forsirati.

Kod idućeg pokušaja svakako Vam savjetujem da koristite brnjicu, naime kod starijih pasa nije rijetkost da se javi agresija u navedenoj situaciji. Međutim, potreban je maksimalni oprez jer postoji mogućnost da se dogodi napad od strane ženke. I, naravno, izaberite drugu ženku.

OZNAKE: